Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Biologische leghennen midden in het Duitse, door-melkvee-gedomineerde Sauerland

Michael Schmücker had altijd al interesse in de agrarische sector en veehouderij. Hij heeft een landbouwopleiding gevolgd en deed werkervaring op bij zowel een melkvee- als een zeugenbedrijf. Sinds 15 jaar runt hij, samen met zijn familie, een biologische veehouderij in het Duitse Brilon, Sauerland. Vorig jaar startte hij met bio-leghennen als nieuwe tak. De familie Schmücker bouwde een nieuwe stal en verwelkomde het eerste koppel bio-leghennen. Sindsdien vervult Michael ook de functie van pluimveeadviseur bij producent en leverancier van opfokhennen Ab Ovo.

Anderhalf jaar geleden is het bedrijf volledig omgeschakeld naar biologisch. Er wordt volgens Bioland-richtlijnen geproduceerd. Daarvoor werden al 50 biologische koeien gehouden op het bedrijf. Vorig jaar kwamen daar 6.000 biologische leghennen bij en is ook de overstap gemaakt naar biologische akkerbouw. De pluimveestal, met twee afdelingen van 3.000 dieren, is opgebouwd uit sandwichpanelen en uitgerust met een volièresysteem van Big Dutchman.

Reudink levert het voer van het concept Bioland. Michael vertelt: "Dankzij de strenge controles van Reudink op granen en grondstoffen in haar voeders, is er zekerheid over de uitstekende kwaliteit van het voer. Dat verzekert ook de kwaliteit van onze eigen productie en producten. De grootste meerwaarde van Reudink als voerleverancier zit in de advisering en de mogelijkheid tot maatwerk."

De keuze voor bio-leghennen
Interesse in het dier en de ervaring van collega-boeren in het houden van biologische leghennen, heeft de familie aan het denken gezet. De motivatie voor omschakeling naar bio kwam voort uit het goede gevoel bij de biologische principes, maar ook de regionale afzetmogelijkheden en een hogere opbrengstprijs.

Waar begint u als u een bio-leghennenstal wilt bouwen of wilt omschakelen? Reudink en ook FarmConsult (lees meer op www.farmconsult.nl) kunnen u helpen en adviseren vanaf het begin. Als u zeker weet dat bio-veehouderij bij u past, volg dan deze stappen:

  1. Bepaal een locatie (bestaand of nieuw adres) en laat u informeren over de mogelijkheden.
  2. Maak een winst- en verliesrekening (inzicht in economisch resultaat).
  3. Zoek partners omtrent: afzet, financiering, stalinrichting, stalbouw.
  4. Als de bouwaanvraag en het papierwerk rond is, koop de dieren aan.
  5. Bepaal samen met de specialist van Reudink uw doelen en de begeleiding voor de eerste ronde.

"Reudink kan veehouders die zijn geïnteresseerd in omschakelen of bouwen goed informeren en ondersteunen tijdens de gehele plannings- en bouwfase", zegt Michael. Fabian Simons, Pluimveespecialist Reudink vult aan: "Wij zijn middels onze jarenlange ervaring in staat om veehouders die willen omschakelen naar of starten in bio te helpen met het uitzoeken van de (financiële) mogelijkheden en haalbaarheid."

De ervaring met omschakeling naar bio
"Bio-veehouderij en -akkerbouw brengt vreugde en voldoening", vertelt Michael. Er is een goede start gemaakt en het eerste koppel behaalt goede resultaten. De dieren leveren een hoge eikwaliteit en hebben de luxe van veel ruimte dankzij bio. Michael is trots: "Ik ben trots op ons bedrijf en de resultaten. Middels de nieuwe stal is er een fijne omgeving gecreëerd zowel voor de dieren als voor ons om in te werken."

De bio-pluimveesector in Duitsland
Sauerland is een echte melkveeregio. Je ziet er weinig pluimveebedrijven, maar de vraag naar regionaal geproduceerde biologische eieren neemt toe. Er is meer aandacht voor biologisch, zeker bij de jongere nieuwe generatie. Steeds meer veehouders denken na over het starten van een biologische pluimveehouderij. "Dat komt met name door de bedrijfsstructuur en –omvang. Het is lastig om aan meer land te komen. In de biologische veehouderij kan men met minder dieren toch een goede boterham verdienen", aldus Michael.

De toekomst
Michael zou graag een tweede bio-leghennenstal bouwen. Het belangrijkste is echter om deze eerste ronde met de leghennen optimaal te laten verlopen. Verder blijft de focus op twee diersoorten (pluimvee en melkvee), is er aandacht voor bio-akkerbouw en blijft hij bij Ab Ovo werken.

Tip van Michael voor starters en omschakelaars: maak een duidelijk plan. Laat u goed informeren door meerdere partijen, houd uw oren en ogen open, benut uw netwerk en bezoek een collega-veehouder.

Voor meer informatie: [email protected] en www.reudink-bio.eu 

Publicatiedatum: