Bijna 80% van de Nederlanders koopt regelmatig perkgoed in het voorjaar, waarvan 54% deze kleurrijke bloeiers elk jaar opnieuw aanschaft. Dit blijkt uit onderzoek van PanelWizard in opdracht van plantenwebshop Sprinklr.
Perkgoed staat bekend als energieslurper en bij de kweek worden vaak chemische gewasbeschermingsmiddelen gebruikt. Bovendien gaan deze tuinplanten vaak maar één seizoen mee. Toch blijkt uit het onderzoek dat ruim driekwart van de volwassenen bij de aanschaf van een tuinplant geen rekening houdt met het energieverbruik bij het kweekproces en 60% niet nadenkt of er chemische gewasbe-schermingsmiddelen op de plant zitten. "Reden hiervoor kan zijn dat ruim de helft van de Nederlands aangeeft niet het verschil te weten tussen biologische en niet-biologische kweek. Nederlanders zijn zich blijkbaar nog slecht bewust van hoe planten worden gekweekt en wat de kosten zijn voor het milieu,” aldus Sprinklr directeur Suzanne van Straaten.
Beeld: verkoop perkgoed Amsterdam
Perkgoed populair ondanks nadelen voor het milieu
Ruim 7 miljoen Nederlanders boven de 18 jaar kopen elk voorjaar perkgoed, zo blijkt uit het Sprinklr onderzoek. Hieronder vallen de (voornamelijk) eenjarige uitbundige bloeiers, zoals primula’s en petunia’s, die in het voorjaar bij bloemenwinkels, tuincentra, bouwmarkten en supermarkten worden verkocht. De teelt van deze tuinplanten wordt door Glastuinbouw Nederland gezien als ‘energie-extensieve teelt’. Om bloeiend perkgoed in het voorjaar in de schappen te krijgen, moet de temperatuur van de kassen in de koude maanden januari en februari tussen de 14 ℃ en 20 ℃ zijn. “Door perkgoed in onze tuinen te zetten dragen we meer bij aan de afbraak van het klimaat en het ecosysteem, dan dat we bijdragen aan een gezonde wereld”, zo stelt Liedewij Loorbach, medeoprichter Sprinklr. “Perkgoed kost ontzettend veel energie om te kweken. Bovendien toont onderzoek van Greenpeace uit 2017 aan dat tuinplanten uit tuincentra meerdere giffen bevatten. Deze giffen komen zo ook in de tuinen terecht, in het bodemleven en in de insecten.”
Bewustzijn kweek tuinplanten laag
Bijna 60% van de Nederlanders vraagt zich bij de aanschaf van een tuinplant nooit af of de plant biologisch is gekweekt. Ditzelfde aantal gooit elk jaar een of meerdere tuinplanten weg en 53% van de ondervraagden zegt niet te weten wat het verschil is tussen biologische en niet-biologische kweek. “Deze cijfers tonen aan dat veel Nederlanders niet goed weten hoe het kweekproces van tuinplanten eruit ziet. We moeten mensen beter inlichten en bewust maken wat het effect van niet-biologische tuinplanten op het milieu is,” zegt Loorbach. “Als we hierdoor mensen wel gemotiveerd krijgen biologische planten te kopen, kunnen we veel impact maken en zullen meer tuinen een bijdrage leveren aan een gezonde leefomgeving van alles en iedereen.”
Het alternatief: vaste planten, buiten geteeld
Afkicken van perkgoed betekent niet dat je zonder vroege bloei moet leven. Wie in het najaar sneeuwklokjes en krokussen in de grond heeft gestopt, heeft de vroegste bloei al te pakken. Bovendien zijn er onder de vaste planten, planten die jarenlang meegaan, ook soorten die in maart of april bloeien. Loorbach: “We moeten afscheid nemen van de wegwerpcultuur. Door in het vroege voorjaar geen perkgoed meer te kopen uit warme kassen, help je klimaatverandering af te remmen. We weten dat er een heleboel mensen zijn die heel graag het klimaat willen helpen, en we merken dat veel van die mensen nog niet weten dat ze dat kunnen doen door de juiste planten keuze te maken. Ons advies aan deze mensen: stap af van het goedkope perkgoed, investeer in vaste planten en bollen en koop biologisch.”
Voor meer informatie:
Sprinklr
[email protected]
www.sprinklr.co