Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

“Met biologische pastinaak gaat er een heel nieuwe markt voor ons open”

Tholen - Sinds 1 december 2020 heeft Mts. Teeuwen naast gangbare ook biologische pastinaak in het assortiment. Het stond al een tijdje op het verlanglijstje van het Limburgse bedrijf en sinds de biologische certificering binnen is, is het zover.

De biologische pastinaken worden door ervaren biologische telers geteeld, om vervolgens op de thuisbasis in het Limburgse Helden gesorteerd, gewassen en verpakt te worden. “We hebben de afgelopen jaren gekeken hoe we uit konden breiden met biologische teelt”, vertelt Geert Teeuwen. “In deze regio zijn weinig biologische telers en dus ook biologische gronden beschikbaar. Hierdoor zijn we verder gaan zoeken in Nederland naar serieuze en ervaren telers om voor ons de pastinaken te telen. We willen met deze telers graag een samenwerking aangaan om de biologische pastinakenteelt zo succesvol mogelijk te laten verlopen. Hierbij kunnen we hen ondersteunen doordat wij al meer dan twaalf jaar zelf pastinaken telen en in het gangbare een schat aan ervaring hebben opgedaan.”

Geert en Johan Teeuwen

Behalve dat Mts. Teeuwen nu werkt met nieuwe telers, verwacht Geert ook nieuwe klanten. “In de markt kent men ons wel van onze pastinaken, die telen we al vanaf 2008. De inkopers die met ons werken, voeren niet allemaal een biologisch assortiment. Er gaat nu weer een heel nieuwe markt voor ons open. We zijn ook nog altijd op zoek naar nieuwe markten en uitdagingen voor onze biologische en gangbare pastinaak.”

Zand- en kleigronden
De bio-pastinaken worden anders geteeld dan de gangbare variant en dat komt niet alleen doordat biologisch een andere teeltmethode vereist. “In Limburg telen we op hoge zandgronden. Daardoor kunnen we de hele winter door vers van het land oogsten. De kwaliteit van onze pastinaak is goed vergelijkbaar met het product uit het Verenigd Koninkrijk, het pastinakenland pur sang. Op de zwaardere kleigrond elders in Nederland is deze manier van oogsten niet mogelijk, omdat het daarvoor veel te nat is. Daar wordt vanaf oktober geoogst en in de koeling bewaard. Vanuit de koelcel worden deze pastinaken gewassen en verpakt tot er weer nieuwe oogst beschikbaar is.”

Pastinaken op het veld.

Verpakkingen van klein tot groot
Het familiebedrijf teelt voornamelijk rettich, pastinaak en rammenas. De vraag naar pastinaak is de afgelopen jaren gestegen en het bedrijf groeide met de markt mee. Momenteel teelt Mts. Teeuwen op tientallen hectares zelf pastinaak om zelf te wassen en verpakken. Daarnaast wordt er buiten het Nederlandse seizoen ook samengewerkt met een Spaanse teler om toch jaarrond product beschikbaar te hebben. Het wassen, sorteren en verpakken van het biologische product wordt nauwkeurig gescheiden gehouden. “Dit gebeurt volledig volgens de Skal richtlijnen, die we nauwkeurig en precies naleven.” Verpakken gebeurt in alle soorten en maten, van klein tot groot. “We verpakken 250, 300, 400 of 500 gram op een schaal, vijf kilo in een kist of een bulkverpakking van duizend kilo. In principe kunnen we bijna iedere verpakking en sortering leveren. We kunnen flowpacken en hebben sinds kort een nieuwe verpakking dat bestaat uit een schaaltje van papierpulp met stretchfolie eroverheen. Dat ziet er erg mooi uit.”

Lastiger seizoen
Terugblikkend op 2020 noemt Geert het een lastiger seizoen dan andere jaren. De sluiting van de horeca nam de afzet naar dat kanaal met 75% af. Anderzijds deed de retail het wel goed. “Voor de rettich zijn we erg afhankelijk van de horeca. Het wordt vooral versneden en verwerkt in bijvoorbeeld salades. Tijdens de lockdown konden we het nergens kwijt. We waren blij dat de horeca in de zomer weer open mocht.” De gangbare pastinaak is dit seizoen, ondanks een droge zomer, kwalitatief erg goed. In de biologische teelt is in het voorjaar wat later gezaaid omdat het te nat was. In april en mei was het droog, waardoor de grond hard was en redelijk moeilijk te bewerken. “De biologische teelt is lastiger, omdat je minder correctiemogelijkheden hebt. Toch gaat de gangbare teelt ook steeds meer die richting op. Waarom zouden we chemische middelen gebruiken als er ook groene middelen en niet chemische gewasbescherming mogelijk is? We zullen als beheerders van het Nederlands landschap zuinig moeten zijn op onze gronden en omgeving, en ten alle tijden in goede symbiose moeten proberen te leven met alles wat er groeit, bloeit en leeft”, besluit Geert. 

Dit artikel verscheen eerder in editie 1, 35e jaargang van Primeur. Zie hiervoor www.agfprimeur.nl.

Voor meer informatie: www.teeuwentelers.nl