Het belang van natuur en biodiversiteit heeft niet eerder zo hoog op de internationale agenda gestaan, zegt WWF over de One Planet Summit die gisteren in Parijs plaatsvond. WWF riep Premier Rutte, die aan deze summit deelnam, op het voortouw te nemen. “Ontbossing voor landbouw is een van de grootste veroorzakers van ontbossing en het verdwijnen van leefgebied voor diersoorten", aldus Kirsten Schuijt, directeur van de Nederlandse tak van WWF. "Het is geen ver-van-ons-bed show want als grootste Europese importeur en doorvoerhaven van soja, palmolie en cacao, heeft Nederland een grote verantwoordelijkheid om illegale en legale ontbossing te stoppen. We roepen de Nederlandse overheid op om een sterke Europese bossenwet te steunen. Met een krachtige wet weren we eindelijk producten van de markt, die elders leiden tot bosvernietiging.”
Regeringsleiders, staatshoofden en topmensen uit het internationale bedrijfsleven en ngo's namen deel aan de summit. Er werden enkele concrete doelen vastgesteld. Zo steunen vijftig landen het plan om in 2030 30% van de planeet te beschermen tegen verlies van biodiversiteit door beschermde gebieden in te richten. Frankrijk wil al in 2022 30% van haar land- en zeegebieden beschermen.
La France s'est engagée à protéger au moins 30% de ses espaces terrestres et maritimes d’ici 2022. Pour réussir, ce combat pour notre biodiversité doit être mondial : au #OnePlanetSummit, nous embarquons avec nous 50 États avec cet objectif pour 2030.pic.twitter.com/CEwphPCjYk
— Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron) January 11, 2021