De natuur is niet gebaat bij biologisch landbouwparadijs van Timmermans. Een klinkende kop boven het opiniestuk van Hidde Boersma in de Telegraaf vandaag. In het stuk pleit Boersma juist voor meer intensieve landbouw. Hoe minder ruimte de landbouw inneemt, hoe meer ruimte er overblijft voor de natuur, zo is de redenatie. Ook genetische modificatie helpen volgens hem de landbouw te verduurzamen en de effecten op de omgeving te verminderen.
Boersma krijgt veel reacties op zijn opiniestuk en geeft hier en daar ook meer toelichting.
Vandaag mag ik in de telegraaf mijn pleidooi voor land sparing houden: hoe meer we halen van weinig grond, hoe meer ruimte voor de natuur. pic.twitter.com/jEYxUHxYqk
— Hidde Boersma (@Hiddemhigh) December 23, 2020
Juiste balans
Volgens Michaël Wilde van Bionext is het statement van Hidde Boersma 'een bekend verhaal'. Michaël: "Omdat hij pleit voor meer intensieve landbouw en gentech heeft hij veel vrienden die ongelukkig zijn met het feit dat de samenleving, maatschappelijke organisaties, overheden en de belangrijkste internationale instanties (FAO / IPCC / Europese Commissie / VN etc.) een nieuw, veel duurzamer voedselsysteem bepleiten waar er geen ruimte is voor krachtvoer, kunstmest en chemische gewasbeschermingsmiddelen."
"Zoals ik al aangaf in het Financieel Dagblad van afgelopen maandag gaat deze discussie niet alleen over het vergelijken van twee totaal verschillende landbouwsystemen. Het gaat namelijk ook over het vinden van de juiste balans tussen voedselgewassen en dierlijke eiwitten, verdeling en verspilling."
Met input van journalist Alexis van Erp geeft Michaël nog meer argumenten tegen dit punt van Hidde Boersma. "Boersma bouwt feitelijk gewoon verder op de kilo/hectare doctrine die al 50 jaar biodiversiteit en klimaat verwoest. Als je dezelfde weg blijft bewandelen, hou je dezelfde resultaten. Het vertrouwen van Boersma in technologie negeert alle negatieve effecten die feitelijk zijn, en kijkt naar de beloftes, die luchtkastelen zijn. Kennelijk slaat de modellering van de wetenschappers niet op de realiteit aan."
"De natuur kan zich op veel plekken niet meer spontaan herstellen. Biologische landbouw kan een productief model voor ecoysteemherstel zijn. Op kleine schaal bijvoorbeeld, waar bioboeren die hun bodems weer levend zien worden en op grotere schaal de sociale omgeving zien opleven. Er zijn tal van prachtige voorbeelden, waaronder Sekem in Egypte."
Ook noemen zij de weg die Boersma bepleit 'hypergespecialiseerd'. "Het opereert op de grenzen van wat fysiek haalbaar is, sterk geconcentreerd en daarom niet robuust, niet stabiel, zeer vatbaar voor verstoringen door grote ecosysteemcrisissen, sterker nog deze weg is een grote veroorzaker van nieuwe ecosysteemcrisissen. Het is een illusie, zoals ook professor Thijs Kuiken betoogt, dat je landbouw en natuur van elkaar kunt scheiden. Intensivering werkt nog meer zoönose, plantziekten en plagen in de hand. Je bouwt aan een instabiel systeem."
"Tot slot maakt deze weg die Boersma bepleit mensen ongelukkig, betekent meer afstand tussen mens en natuur, verdere vervreemding en ontheemding, verder industrialisatie van het hele voedselsysteem, met alle kwalijke gevolgen voor levensstjil en gezondheid die dat nu al meebrengt."