Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

De wereld redden met een biologisch kerstdiner?

Het Financieel Dagblad dook gisteren in de wereld van biologisch voedsel. Een biologisch kerstdiner, redt je daarmee de wereld? 

Niet volgens Aalt Dijkhuizen, ex-voorzitter van het Landbouw Collectief. Hij benoemd dat biologische kip een grotere CO2-uitstoot per kilo kent dan conventionele kip. Volgens hem is niet de biologische maar intensieve landbouw is 'bij uitstek' geschikt om klimaatdoelen te halen.

Meino Smit, biologische akkerbouwer en wetenschapper, denkt er heel anders over. Hij stelt dat onze huidige landbouw meer kost dan ze opbrengt. "Het is een pr-verhaal dat ons landbouwsysteem efficiënt zou zijn."

Ook Michaël Wilde, directeur van Bionext, komt in het artikel aan het woord. Hij wijst er op dat 77% van alle akkers en graslanden op de wereld wordt gebruikt voor de productie van veevoer of vee, terwijl dat 18% van de calorieën levert. "Het 'voeden van de wereld' is dus niet een kwestie van zoveel mogelijk dieren in zo'n klein mogelijke ruimte stoppen, of de schaalbaarheid blijven vergroten, maar over een juiste balans tussen voedselgewassen en dierlijke eiwitten." 

Klik hier om verder te lezen.

Publicatiedatum: