De slagerijen van De Groene Weg, marktleider in Nederland in biologisch vlees, hebben een uitzonderlijk goed jaar achter de rug. Zij realiseerden in 2020 een omzetgroei van gemiddeld 24% en mochten 15% meer klanten in de winkels begroeten. De elfde slagerij opende in juni van dit jaar haar deuren in Den Haag.
De spreiding van de omzetgroei in de winkels loopt van ruim 10% tot meer dan 40% in een van de grootste winkels. De spreiding van de groei van het aantal klanten loopt van 5% tot meer dan 30%. “Met name de laatste weken is die groei weer versneld, hetgeen we ook in de eerste weken van de eerste lockdown hebben gezien”, aldus General Manager Allard Bakker. “De consumptie van biologisch vlees groeit versneld en dat merken wij goed in onze slagerijen.”
De Groene Weg slager Romano in de dit jaar nieuw geopende slagerij in Den Haag.
Laten zien dat het anders kan
De missie van De Groene Weg is al jaren ‘Wij laten zien dat het anders kan’. “Door de coronapandemie zien we een groeiende groep consumenten die het bewustzijn krijgt dat ‘het anders moet’”, legt Bakker uit. “Als biologische slagerijketen komen we aan die behoefte tegemoet, dat laten de cijfers goed zien. Wij maken een duidelijke keuze en je ziet dat de Nederlandse retail minder duidelijk is in het maken van die keuze. Daar ligt voor ons het ‘gat in de markt’ en daar duiken we graag in. Een deel van onze slagerijen haalt een significant deel van hun omzet uit leveringen aan de horeca, wat door de eerste en tweede lockdown grotendeels weg is gevallen. De stijgingen van de winkelomzetten compenseren dit ruim. Als slagerijketen zijn we daar heel blij mee en zullen er alles aan doen om het vast te houden en verder uit te breiden.’’
Website en social media
Het online bereik van De Groene Weg is in 2020 eveneens fors gegroeid. Dit komt deels door de nieuwe website die begin dit jaar is geïntroduceerd en deels door storytelling op Facebook en Instagram. “We zijn interviews met bijvoorbeeld onze slagers en filmpjes van de biologische veehouders die aan ons leveren op social media gaan delen”, legt Bakker uit. “Zo vertellen we het verhaal achter onze slagerijketen en krijgen mensen een beter beeld van wat wij doen en waarom. We leggen bijvoorbeeld uit waarom er een prijsverschil is met regulier vlees. We hebben op beide social mediakanalen samen ruim 13.000 volgers en een bereik van meer dan 200.000 mensen per week. Dat geeft wel aan dat er behoefte is aan deze manier van communicatie.”
Plannen voor 2021
De Groene Weg, die in 2021 veertig jaar bestaat, opent in januari 2021 digitaal de deuren van haar webshop. Vanaf dat moment is er dus landelijke dekking. Hiermee komt De Groene Weg tegemoet aan de groeiende vraag naar het online bestellen van vlees. Ook zoekt De Groene Weg nog altijd franchisenemers door het hele land. Inmiddels worden tien zaken via franchise geëxploiteerd en is er één eigen filiaal in Eindhoven. De nieuwste slagerij opende in juni van dit jaar haar deuren in Den Haag. “De franchisenemer van dit filiaal had een vliegende start”, zegt Bakker.
Voor meer informatie: www.degroeneweg.nl