Woensdag 9 december organiseerde Bionext in het kader van het project Koplopers in Kringlooplandbouw een interactieve en leerzame digitale bijeenkomst over Miscanthus als strooisel. Dit kan een alternatief zijn voor het vele gangbare stro dat nu nog in onze sector wordt gebruikt. Binnen het project worden alternatieven getest en bekeken of dit op grotere schaal toegepast zou kunnen worden.
Tijdens de bijeenkomst wisselden 34 deelnemers van verschillende sectoren uit binnen- en buitenland kennis en ervaring uit over teelt en gebruik van olifantsgras. Ook kwamen de financiële aspecten aan bod. De bijeenkomst wordt vervolgd door de opzet van een Miscanthus studiegroep.
De vier belangrijkste bevindingen van de bijeenkomst:
1. Miscanthus (olifantsgras) is uitermate geschikt voor teelt op marginale gronden en in kippenuitlopen waar het voorziet in waardevolle beschutting.
2. De eerste twee jaren is onkruid een belangrijk aandachtspunt door grote onderlinge plantafstand. Advies: plant niet te grote stukken in één keer aan om de benodigde arbeid beheersbaar te houden.
3. In de stal is Miscanthus een veelbelovend strooiseltype. In de vleesvarkensstal worden schonere varkens en minder ammoniaklucht gemeld.
4. Voor een succesvolle toepassing van Miscanthus als strooisel en om onnodige kosten te besparen is één op één contact tussen teler en gebruiker essentieel. Grofheid van het gewenste product, strooimethode en de daaraan gerelateerde oogstmethode en het al dan niet wikkelen van de balen dienen afgestemd te worden.
Bionext gaat samen met een groep enthousiaste (toekomstige) telers en gebruikers van Miscanthus een studiegroep opzetten en faciliteren om tegemoet te komen aan een drietal wensen:
1. Verdere ontwikkeling en uitwisseling van kennis en ervaring m.b.t. teelt en gebruik van Miscanthus als strooisel onder begeleiding van deskundigen.
2. Opzetten samenwerkingen voor de teelt van Miscanthus op het gebied van aanplant, onkruidbeheersing en oogst.
3. Faciliteren afstemming tussen telers en gebruikers.
Hebt u interesse in deelname aan deze studiegroep? Bent u geïnteresseerd om Miscanthus te telen en/of te gebruiken? Bent u op zoek naar meer informatie? Stuur een mailtje naar Jan de Koeijer: [email protected]