Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Verpleegkundige maakt zelf kattenmandjes van bio-katoen

Tholen - Zelfs katten kunnen tegenwoordig genieten van biologisch katoen. Elien Van Hove uit Sint Amands (Belgiƫ) is verpleegkundige in het militair hospitaal te Neder Over Heembeek. Sinds een paar maanden runt ze daarnaast de onderneming Petit Mouton. Ze verkoopt kattenmandjes die onder meer gemaakt zijn van bio-katoen.

Haar twee katten vormden de inspiratie voor Petit Mouton: "Begin dit jaar zijn mijn vriend en ik gaan samenwonen en omdat een gezin zonder katten niet compleet is, hebben we vrij snel twee Maine coons geadopteerd. Dit zijn vrij grote katten en de zoektocht naar een geschikte mand/slaapplaats voor hen was daarom niet eenvoudig. We zochten naar een mandje dat groot genoeg was en mooi stond in ons interieur. Al snel ontdekten we dat dergelijke mandjes vrij duur waren, rond de 100 euro. Toen kwam ik op het idee om zelf een mand te maken. Deze manden vielen bij veel mensen in de smaak en zo is Petit Mouton ontstaan", aldus Elien.



De eerste weken kon men enkel kiezen uit merino wol, vervolgens is ze ook aan de slag gegaan met biologisch katoen. "Dit is een wol afkomstig van het Merino schaap. Deze wol wordt in de EU geproduceerd door een gecertificeerd bedrijf waardoor de wol op een diervriendelijke manier vervaardigd wordt en mulesing-free is."

Al snel kwam er dus ook de biologisch katoen bij. "Omdat je merino wol niet kunt wassen, wilde ik voor sommige katten in een alternatief voorzien. Daarom ging ik op zoek naar een materiaal dat naast wasbaar ook mooi en stevig is. Ik kwam uit op bio-katoen, omdat biologische producten beter zijn voor onze planeet. Dit materiaal koop ik in bij een Nederlandse leverancier. De mandjes maak ik vervolgens volledig zelf volgens de techniek van handbreien. Qua kleuren zitten ze redelijk gelijklopend, enkel het materiaal is volledig verschillend. Momenteel werken we ook aan een nieuw mandje, maar deze is pas voor na de feestdagen."



Waar komt de naam 'Petit Mouton' vandaan? "Dit betekent in het Nederlandse 'klein schaapje'. De naam is eigenlijk ontstaan omdat onze twee katten heel fluffy zijn en ik ze soms wel klein schaapje noem. Daarbovenop werk ik ook nog eens met wol afkomstig van schapen. Dan is de link niet ver te zoeken natuurlijk..."

Petit Mouton verkoopt ook wollen balletjes om mee te spelen. Deze zijn er in alle kleuren en in 2 maten (2 cm en 2,5 cm diameter). "Ook hebben we deze in hartjes en sterren. Heel leuk voor de feestdagen."

Voorlopig kan ze deze 'hobby' nog prima met haar fulltime baan in het ziekenhuis combineren. Naar de toekomst toe zou Elien het leuk vinden om meer bestellingen te ontvangen zodat er meer en meer katten (en kleine honden) een nieuw favoriet nestje krijgen.

Voor meer informatie: Instagram en Etsy