Tholen - Naturland gaat voor hanenopfok in plaats van 'in ovo'-selectie. Afgelopen vrijdag is tijdens een vergadering beslist over een tijdschema voor een volledige beëindiging van het doden van kuikens.
Bij bio-vereniging Naturland wordt in de toekomst de broer van elke leghen grootgebracht. Met een overeenkomstige resolutie heeft de Naturland 'Delegiertenversammlung' een duidelijk signaal afgegeven tegen het doden van kuikens en de 'in ovo'-selectie en voor een holistische biologische kippenopfok volgens de richtlijnen van Naturland. "Als biologische vereniging is het ons doel om holistische oplossingen te ontwikkelen voor het probleem van het doden van kuikens. Naturland werkt al heel lang hieraan. Denk onder meer aan dubbeldoelkippen", zei Naturland-voorzitter Hubert Heigl.
De voorzitter benadrukt in een reactie dat elk dier waarde heeft en dat ze daarom elke haan een plek willen geven op de Naturland-boerderijen. De vergadering (in de vorm van een videoconferentie), volgde op een voorstel van het 'Fachausschusses Geflügel', dat ook voorziet in een specifiek tijdschema voor de praktische uitvoering: volgens dit schema zou het doel van 100% Naturland-broederhanen tegen eind 2021 bereikt moeten zijn.
Reactie vanuit Nederland
Marjanne Borren geeft aan verheugd te zijn over dit besluit. Zij zet zich samen met haar man Chris op biologische pluimveehouderij De Lankerenhof in Voorthuizen al jarenlang in voor de haantjes. Ze zijn al sinds 2012 bezig met het afmesten van haantjes en in 2018 hebben ze een proef gedaan met dubbeldoelkippen.
Marjanne: "Dit lijkt me een heel goed plan! De biologische sector moet zich blijven onderscheiden. Het investeren in dubbeldoelkippen en het redden van haantjes is een uitstekende manier om dit te doen. Naturland is niet de eerste organisatie in Duitsland die hierin stappen wil gaan zetten. Uiteindelijk zullen ook de officiële instanties overstag gaan en de wetgeving aanpassen."
Duitse pionier in het grootbrengen van broederhanen
Josef Bauer, afgevaardigde en lid van de technische commissie voor pluimvee, maakte met twee cijfers duidelijk dat Naturland al voorop loopt op weg naar het houden van kippen zonder kuikens te doden: "Zelfs vandaag de dag heeft bij Naturland elke tweede leghen een broer op een biologische boerderij. Tegen Pasen 2021 zal dit waarschijnlijk zelfs 80 procent zijn." De bio-legpluimveehouder brengt al jaren naast eieren ook hanenvlees op de markt.
Om de 100 procent te halen, moet de opvoeding van de broers nu verplicht worden gesteld in de Naturland-normen, aldus de motie die de afgevaardigden met grote meerderheid goedkeurden. De daadwerkelijke richtlijn moet in het voorjaar van 2021 worden aangenomen, dan zijn de details uitgewerkt. Dit houdt onder meer in dat de hanen altijd volgens de Naturland-richtlijnen moeten worden grootgebracht, niet volgens de biologische richtlijnen van de EU.
Versterk regionale cycli
"Wij gaan voor zo veel mogelijk regionale cycli en waardeketens. Door te fokken volgens de Naturland-richtlijnen zorgen we er onder meer voor dat het benodigde voer in de regio wordt geproduceerd", legt hij uit. Daarnaast staan er genoeg Naturland boerderijen klaar om de hanenfokkerij over te nemen wanneer de leghennenhouders dit niet zien zitten.
Volgens Josef Bauer is er vraag naar vlees van broederhaantjes, of het nu gaat om worstproducten of babyvoeding. De uitdaging ligt meer bij de slachthuizen, die zich in sommige regio's nog technisch nog moeten aanpassen aan de verwerking van de broederhanen.
Dubbeldoelkippen en broederhanen
Naast het grootbrengen van de broers uit zuivere legrassen, werkt Naturland ook aan de verdere ontwikkeling van de zogenaamde dubbeldoelkippen. In dit verband verwees Naturland-voorzitter Heigl onder meer naar het 'Projekt RegioHuhn' dat begin dit jaar van start ging. In het onderzoeksproject met de medewerking van de gespecialiseerde adviesdienst van Naturland, worden door middel van kruising nieuwe, praktische kippen voor twee doelen gecreëerd uit zes oude, regionale kippenrassen.
"We hebben een verscheidenheid aan rassen en in het algemeen een verscheidenheid aan oplossingen nodig: geen broederhaan of dubbeldoelkip, maar beide", zegt Heigl. De zogenaamde 'in ovo'-selectie, dat wil zeggen het technisch vroegtijdig opsporen van mannelijke kuikens in het ei, biedt momenteel geen oplossing. "Alle tot nu toe bekende methoden zijn slechts dure schijnoplossingen, waarbij in plaats van een uitgekomen kuiken een reeds grotendeels gevormd embryo wordt gedood. Het lijkt ons beter om dit geld te investeren in het fokken van de dieren", benadrukt de voorzitter van Naturland.
Over Naturland
Naturland is één van de grootste biologische verenigingen in Duitsland en wereldwijd en wordt erkend als een non-profitorganisatie. Meer dan 70.000 boeren in bijna 60 landen over de hele wereld laten zien dat een ecologische, sociale en eerlijke economie een succesvol project is. Alleen al in Duitsland behoren ongeveer 4.000 biologische boerderijen tot deze gemeenschap. De meerderheid van de Naturland-boeren wereldwijd is georganiseerd in coöperaties van kleine boeren en producentengroeperingen.
De 'Naturland Delegiertenversammlung' is het hoogste besluitvormingsorgaan van de vereniging en komt twee keer per jaar bijeen. Hij is eigenaar van 30 Naturland-boeren uit Duitsland, Afrika, Azië en Latijns-Amerika
Voor meer informatie: www.naturland.de