Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

World Food Day komt met online liveshow

Vrijdag 16 oktober is het weer World Food Day, dé dag waarop we wereldwijd in actie komen en pleiten voor voldoende, gezond en duurzaam voedsel voor iedereen. Corona laat eens te meer zien hoe kwetsbaar voedselketens zijn: het is urgenter dan ooit om de transitie naar duurzame voedselsystemen te versnellen. Nederland doet mee met een online te volgen liveshow waarin chefs, experts en voedselveranderaars het gesprek over de toekomst van ons voedsel aan gaan.

De World Food Day Show is een initiatief van het Netherlands Food Partnership en Food Cabinet. Ikenna Azuike (BBC, VPRO) en Helen Kranstauber (Food Cabinet) presenteren het geheel, en onder andere Vanja van der Leeden, schrijfster van Gouden Kookboek ‘Indorock’, Eva Koffeman, jongerenvertegenwoordiger biodiversiteit en voedsel voor het ministerie van LNV en Hanna Verboom schuiven aan. Laatstgenoemde is oprichter van Cinetree. Dit filmplatform toont het weekend aansluitend op de World Food Day gratis drie spraakmakende Food Films. De World Food Day Show 2020 vindt live plaats op vrijdag 16 oktober tussen 16:00 en 17:30 uur. Online deelname is kosteloos, aanmelden kan via www.worldfoodday.nl.

Corona legt kwetsbaar voedselsysteem bloot
Bijna 690 miljoen mensen gaan elke dag met honger naar bed, dat zijn er 10 miljoen meer dan afgelopen jaar en 60 miljoen meer dan in 2014. Sinds een paar jaar worden dit er elk jaar meer in plaats van minder. Daarnaast zijn er ook nog 2 miljard mensen voor wie een maaltijd met voldoende, gezond en duurzaam voedsel niet vanzelfsprekend is. Als één van de 193 lidstaten van de Verenigde Naties, heeft Nederland zich in 2015 verbonden aan het behalen van de Sustainable Development Goals (SDG's). Tot deze afspraken behoort onder meer de ambitie om honger vóór 2030 de wereld uit te helpen. Veel toonaangevende organisaties, kennisinstellingen, NGO's, bestuurders en consumenten zetten zich in voor betere levensomstandigheden voor mensen in lage en middeninkomenslanden, maar de gezamenlijke doelen zijn nog lang niet behaald. De huidige pandemie maakt pijnlijk zichtbaar hoe kwetsbaar voedselsystemen wereldwijd zijn, want de crisis heeft op veel plekken in de wereld gezorgd voor een toename van honger en voedselonzekerheid. Banen zijn weggevallen, voedselproducenten staan nog steeds onder druk en voedselketens zijn verstoord door de maatregelen om de verspreiding tegen te gaan. In Nederland zorgt de crisis bijvoorbeeld voor de grootste Rode Kruis-hulpactie sinds de Watersnoodramp en ontstond door acute hulp vraag het initiatief Boeren voor Buren, waarbij Nederlandse boeren werden gelinkt aan Amsterdammers met een kleine portemonnee.

Het Netherlands Food Partnership zet zich in om relevante Nederlandse en internationale partners en expertise te verbinden en daarmee grensverleggende oplossingen te stimuleren om de ambities in 2030 te kunnen halen. In samenwerking met Food Cabinet organiseren zij de World Food Day Show. Helen Kranstauber (Food Cabinet): "Iedereen kan als, ondernemer, beleidsmaker, wetenschapper, boer of consument, een positieve bijdrage leveren aan wereldwijde voedselzekerheid. Consumenten spelen hierin een belangrijke rol, want wat wij dagelijks wel of niet op ons bord leggen, heeft invloed op het eten van anderen. Kies voor een duurzame balans tussen dierlijke en plantaardige eiwitten, eet lokaal en met de seizoenen mee, verspil zo weinig mogelijk en betaal een eerlijke prijs."

Programma | World Food Day Show 2020
Tijdens de show nemen presentatoren Helen Kranstauber en Ikenna Azuike het publiek mee langs de problemen rond voedsel die overal ter wereld voorkomen: zoals ondervoeding en de oorzaken hiervan, overgewicht door ongezond eten en gezonde en ongezonde vormen van landbouw. De urgentie van SDG2, maar vooral ook wat je als consument kunt doen om een bijdrage te leveren aan voedselzekerheid voor iedereen. Een greep uit de sprekers die op 16 oktober aan het woord komen:

● Live Kookshow: Chef-kok Vanja van der Leeden rockt al jaren het culinaire landschap als kok en schrijver. Haar kookboek 'Indorock' werd het Gouden Kookboek van 2019. In de World Food Day Show kookt zij live een heerlijk Indisch gerecht mét lokale twist.

● Food Films: Hanna Verboom is filmmaker en sociaal ondernemer. Eind 2014 richtte zij Cinetree op: een filmplatform voor verhalen die langer bijblijven dan ze duren. Hanna neemt ons tijdens de World Food Day Show mee naar spraakmakende films over ons voedselsysteem in de Film Talks. Na de show zijn drie smakelijke films te bekijken in de Food Film Bioscoop van Cinetree: Wasted! The Story of Food Waste (i.s.m. Samen Tegen Voedselverspilling), L'amour des Moules en Mothers of the Land (i.s.m. Oxfam Novib).

● Talkshow: Hoe staat het er wereldwijd voor met voldoende, gezond en duurzaam voedsel voor iedereen? En welke impact heeft de coronacrisis op voedsel? In deze actiegerichte talkshow laten Leonie Barelds (Unicef) en Nout van der Vaart (beleidsadviseur bij Hivos) zien wat er in wereldwijd gebeurt en wat jij in Nederland kan doen. Eva Koffeman (jongerenvertegenwoordiger biodiversiteit en voedsel voor het ministerie van LNV) spreekt over de grote rol die jongeren (van millennials tot Gen-Z) spelen bij de transitie naar een duurzamer voedselsysteem.

● Voedselveranderaars in actie: Via video's van verschillende voedselveranderaars wereldwijd krijgt de show zijn internationale karakter. Zo zijn er digitale bijdragen van Bram Wits (landbouwraad op de Nederlandse Ambassade) vanuit Ghana. Claire van Enk (founder Farm to Feed) spreekt tot het publiek vanaf haar huidige woonplaats in Kenia. Lianne de Bie, de directeur van het Slow Food Youth Network Nederland (SFYN) en Abdelhamid Idresse van online platform Boeren voor Buren presenteren Nederland.

● Smaakmakers over de hele wereld: Voldoende, gezond en duurzaam voedsel voor iedereen, dat is de ambitie! We horen van verschillende smaakmakers wat dit voor hen betekent, waaronder Peruaanse topchef Palmiro Ocampo.

● Quiz: In de show kun je jouw voedselkennis testen in de korte quiz over het nieuwe boek Tien Miljard Monden. In dit boek geven ruim 80 onderzoekers van Wageningen University and Research een inkijkje in hun baanbrekende onderzoek naar het wereldvoedselvraagstuk.

World Food Day Show 2020 | Praktische informatie
WAT? | De World Food Day Show is een inspirerende online liveshow boordevol experts, voedselveranderaars, chefs én een Food Film Bioscoop. Zie de World Food Day Show als jouw persoonlijke gids die je tips, oplossingen en handvatten biedt om bij te dragen aan de ambitie om honger de wereld uit te krijgen en bij te dragen aan slimme oplossingen voor voldoende, gezond en duurzaam voedsel voor iedereen.
WANNEER? | vrijdag 16 oktober van 16:00 – 17:30 uur.
WAAR? Kijk mee vanaf je eigen bank, in de keuken of je (thuis) kantoor!
VOOR WIE? | Iedereen die wil bijdragen aan een groenere en socialere wereld door gezond en duurzaam eten voor iedereen mogelijk te maken. Want ook jij bent nodig en kan bijdragen aan het oplossen van het voedselprobleem!
WAAROM? World Food Day is in 1979 uitgeroepen door de Verenigde Naties, het is dé dag waarop internationaal aandacht wordt besteed aan voldoende, gezond en duurzaam voedsel voor iedereen. Wereldwijd zijn er ruim 2 miljard mensen voor wie dit nu nog niet vanzelfsprekend is.
TOEGANG? Online deelname is gratis. Het enige dat jij hoeft te doen, is je via www.worldfoodday.nl aanmelden om een plekje te bemachtigen en op de hoogte te blijven van het programma. De speciaal geselecteerde films over food van Cinetree zijn het hele weekend gratis te bekijken.

Publicatiedatum: