De Europese Commissie heeft in de lente van 2020 plannen en strategieën gepresenteerd om de biodiversiteit te verbeteren en om de overgang naar een gezond en duurzaam voedselsysteem te waarborgen. Dit werd met enthousiasme ontvangen door de Organic Trade and Processing Association Europe (OPTA). De doelen om in 2030 het totale areaal voor biologische teelt uit te breiden naar 25% en het gebruik van chemische gewasbeschermingsmiddelen te verminderen met 50% worden met nadruk onderschreven door OPTA, evenals de extra vereisten voor gezonde en duurzame voeding en consumptiepatronen.
OPTA is ervan overtuigd dat de beste manier om deze doelen te bereiken is door de vraag vanuit de consument te intensiveren en te versnellen. De biologische markt groeit gestaag, maar om deze doelen van de Commissie te bereiken moet de groei in de EU met tenminste 10% toenemen per jaar. Dat is een enorme opgave, waarvoor ambitieuze maatregelen nodig zijn. En daar komt het actieplan Farm to Fork om de hoek kijken. Er zijn vier prioriteiten nodig in het EU-beleid:
- Overgang van kostenefficiënte (conventionele) teelt naar biologische teelt; het leveren van allerlei services aan gemeenschappen die nodig zijn voor het klimaat, de biodiversiteit en de gezondheid.
- Overgang van fastfood naar echt voedsel; dit vraagt een enorme verandering in de huidige ongezonde consumentengewoontes.
- Overgang van het optimaliseren van de winstmarges (in de conventionele teeltsector) naar het optimaliseren van waarde (in de biologische teeltsector); een daadwerkelijke kostenbenadering die wordt gestimuleerd door financiële maatregelen, die de zorg voor het milieu stimuleren en extra belastingen opleveren voor schadelijke praktijken en het gebruik van chemische middelen.
- Overgang van anoniem naar transparant en voedselketens die onderling met elkaar verbonden zijn, zodat er eerlijke prijzen zijn in de hele keten, in het bijzonder voor telers en kleine ondernemers.
In totaal bevat het actieplan 20 maatregelen, variërend van geen btw op biologisch voedsel tot enorme inspanningen op het gebied van communicatie, promotie en voedingsonderwijs vanaf de kleuterklas.
Bavo van den Idsert, association manager van OPTA: "Het zou fout zijn om ons alleen te richten op de overgang naar de biologische teelt. Zonder de ontwikkeling van de vraag is het doel van 25% te hoog gegrepen in de EU. OPTA en hun leden dragen graag bij aan het succes van de strategie van de Europese Commissie en zullen hun ervaring op het gebied van biologisch telen daarom graag delen."
Over OPTA
OPTA werd in 2017 opgericht door een groep toonaangevende bedrijven in de biologische sector. Ze werken samen met hun leden door expertise te delen, een uniforme interpretatie van de biologische wetgeving te stimuleren en ondersteunen het Europese beleidsvormingsproces. Het doel is om de biologische sector te versterken.