Op veel locaties in Nederland wordt hard gewerkt aan de ontwikkeling van de landbouw van de toekomst en telen met biodiversiteit in de praktijk. Landbouwbedrijf ERF BV heeft drie seizoen gewerkt met strokenteelt op 42 ha in Flevoland en is dit seizoen gestart met een tweede perceel op 65 ha. Met Wageningen University & Research (WUR) zijn ervaringen opgedaan over de juiste strokenbreedtes en combinaties van gewassen, waarbij de landbouw en natuur optimaal samenwerken. Dat levert positieve resultaten op: ERF BV won in 2020 de Ekoland Innovatieprijs voor de vernieuwing met strokenteelt. En er zijn nog genoeg uitdagingen, die ERF graag deelt met andere telers.
Masterclass
In de masterclass strokenteelt op 2 september a.s. in het veld neemt BioAcademy de resultaten onder de loep. Hoe kan jij strokenteelt integreren in een efficiënte bedrijfsvoering? Bij gelijkblijvende arbeid, met bestaande mechanisatie en een stabielere opbrengst met een hoge biodiversiteit. Uiteraard komen ook mogelijke knelpunten aan de orde. Het programma duurt van 13.00 tot 17.00 uur en gaat van start op het strokenteeltperceel van ERF
Innovatietraining
Met de innovatietraining strokenteelt vanaf 9 september a.s. leer je meer van de huidige ervaringen en maak je een eigen bouwplan voor jouw bedrijf. Wil jij verkennen hoe je op je eigen bedrijf aan de slag kan met strokenteelt? De training start op 9 september a.s. en heeft in totaal vier trainingsdagen (4 november, 18 november en 2 december 2020) in Lelystad. Vanwege file-mijden duurt elke trainingsdag van 13.30 tot 20.00 uur.
In de masterclass en de trainingsdagen geven akkerbouwers Jaco Burgers en Theo Heijboer inzicht in de keuze voor de opzet, de uitvoering en de eigen ervaringen. Aansluitend zal onderzoeker Dirk van Apeldoorn (WUR) zijn kennis delen hoe biodiversiteit in de praktijk werkt, welke voordelen het oplevert en wat de opgedane kennis is uit proeven op verschillende onderzoekslocaties. Ook bespreekt hij oplossingen met betrekking tot aandachtspunten als bemesting, mechanisatie, beregening en tijdsbesteding. In de training kunnen deelnemers met Dirk van Apeldoorn en Maria van Boxtel ook werken aan hun eigen bouwplan. "Met jouw input maken we voor jouw perceel of bedrijf een optimale mix van gewassen en strookbreedtes."
De kosten voor de masterclass zijn € 50,- + BTW per deelnemer, voor de training € 400,- + BTW per deelnemer. Meer informatie via www.bioacademy.nl of aanmelding onder vermelding van je naw en contactgegevens via [email protected] of [email protected].
De masterclass en training wordt georganiseerd door ERF, Stichting Hemus, Wageningen University & Research, Biologisch Netwerk en Land & Co in samenwerking met en BioAcademy.
"Uiteraard houden we rekening met de geldende maatregelen ter bestrijding van het corona-virus op het moment van alle bijeenkomsten. We laten een maximum aantal personen op 1,5 meter afstand toe. Bij eventuele extra maatregelen kunnen sommige onderdelen digitaal en op afstand verzorgd worden."
Het project Innovatie in de biologische landbouw: een podium voor pioniers wordt mede mogelijk gemaakt door de provincie Flevoland en de EU. Europees Fonds voor plattelandsontwikkeling, Europa investeert in haar platteland.
Voor meer informatie: www.bioacademy.nl