Gerard Hardeman werkt dit jaar 45 jaar als bakker. Op 1 juni zorgde zijn team in Wijk en Aalburg voor een verrassing. Deze bijzondere mijlpaal mocht niet ongemerkt gaan. Nu is Hardeman behalve biologisch bakker en docent ook ras-verteller, dus een terugblik is zo opgetekend.
Suus en Gerard.
"Op de middelbare school had ik moeite mijn draai te vinden, dus kwam ik al jong in de bakkerij van mijn vader terecht. Hij was een harde werker, die wist wat hij deed, mij veel leerde en ook hielp in het leven. Mijn vader hield ervan de dingen te doen zoals hij ze altijd deed. Fool proof, dat wel. Maar ik ben ongedurig, accepteer van mezelf geen 99%. Bovendien houd ik van het experiment. Uitproberen is mijn lust en mijn leven. Ik ben altijd op zoek naar lekkerder brood, slimmere methoden en een mooier resultaat. Daar begrepen wij elkaar dus niet zo goed. Dus toen ik op mijn twintigste de bakkerij kon overnemen, heb ik niet geaarzeld en nam ik de sprong in het diepe."
Biologisch werken
"In 1996 verhuisde ik met mijn kinderen Marko en Linda naar Wijk en Aalburg. Daar leerde ik ook mijn vrouw Suus beter kennen en – ik ben echt een gelukkig mens – zij wilde met mij verder. Ook in de bakkerij. Suus luistert naar de vragen van onze klanten. Ook toen al vroegen die naar ander brood. Zonder gluten, of juist met haver maar dan zonder toevoegingen. Die geluiden hielden aan. Het was dan ook Suus die met het idee kwam om biologisch te gaan werken."
"Die overstap was ingewikkeld. Want waar haal je dan het goede meel vandaan? Het antwoord kwam met een bericht van de firma Koopmans, die lieten weten dat ze voortaan ook biologisch meel konden leveren. Dat meel heb ik direct laten komen, met de kanttekening vanuit Koopmans; ‘er valt niet mee te bakken…’ Dat laat ik me natuurlijk niet zeggen. Maar ook ik was verrast over wat er uit de oven kwam. Mooier brood dan ooit! De heren van Koopmans stonden die ochtend direct in onze winkel, want dat wilden ze zien. Ik heb veel te danken aan hun hulp, in de tijd dat ik met dit biologische meel mocht proefbakken heb ik enorm veel geleerd."
Een 'jubileumbrood'.
Onderwijs
"Al die tijd heb ik in binnen- en buitenland met collega’s meegekeken om van hen te leren of hen te helpen. Onze bakkerij is open. Letterlijk, omdat je altijd de bakkerij in kunt lopen om achter de schermen te kijken, maar ook open voor mensen die wilden leren bakken. Dus de start van de Dutch Organic Baking School in 2018 was voor mij en oud-medewerker en nu mede-eigenaar Corianne Vos, een logisch vervolg. We stonden kort voor de uitbraak van Corona op het punt om in het Midden-Oosten een dependance op te zetten. Een school waar we mensen in kwetsbare situaties een vak leren en helpen een eigen onderneming op te zetten zodat ze in hun eigen levensonderhoud kunnen voorzien. We moeten even afwachten hoe we straks die draad weer oppakken."
Nooit uitgeleerd
Ondertussen werkt Hardeman op zijn 62e nog dagelijks in de bakkerij: "Dat houdt mij fit. En bovendien ben je nooit uitgeleerd of klaar met ontdekken. Zo hoorde ik van een Duitse biologische bakker over zijn idee om speltbrood te bakken met water met extra zuurstof. Het resultaat was geweldig: meer smaak en brood dat langer mals blijft. Maar hij had een redelijk ingewikkelde methode bedacht. Dan rij ik naar huis en bedenk ik hoe dat eenvoudiger kan. Het houdt me scherp, ik leer nog iedere dag. En dan zijn 45 jaar in de bakkerij zo om."
Voor meer informatie:
Biologische bakkerij Hardeman
www.biologischbroodonline.nl