Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Aroma’s en de nieuwe biologische EU-Verordening

De nieuwe biologische Verordening (EU) 2018/848 (dd.14 juni 2018) biedt twee opties voor het gebruik van aroma's in biologische voedingsmiddelen. Het gaat dan om aroma’s geschikt voor gebruik in biologische producten én om biologische aroma's. Wat, hoeveel en hoe berekent u het aroma dat toegepast mag worden in biologische voedingsmiddelen? Skal geeft antwoord op die vragen. Hieronder een samenvatting.

De nieuwe verordening biedt twee opties tot het gebruik van aroma's in biologische voedingsmiddelen: 1) Aroma’s geschikt voor gebruik in biologische producten én 2) biologische aroma's.

Bij de verwerking van biologische voedingsproducten mogen alleen aroma’s worden gebruikt die zijn geëtiketteerd overeenkomstig: ‘Aromaverordening’ 1334/2008, artikel 16, lid 4, (natuurlijke aroma's).
Dit betekent: aroma's geëtiketteerd volgens artikel 16 lid 5 en 6 mogen niet meer gebruikt worden. Dit is een grote wijziging ten opzichte van Verordening 834/2007.

Aroma's in biologische voedingsmiddelen zijn landbouwingrediënten en komen hierdoor in zijn geheel in aanmerking voor de ‘maximaal 5%-regel’ die gelden voor biologische eindproducten. Dat wil zeggen: maximaal 5% van de landbouwingrediënten gangbaar mogen zijn, én dan alleen van die grondstoffen of toevoegingsmiddelen die zijn toegestaan.

Aroma's zijn gekenmerkt als: verwerkt voedingsmiddel. Dit betekent dat de ‘maximaal 5%-regel’, óók van toepassing is op de productie van biologische aroma's.

Uitgebreide uitleg over aroma’s berekenen
Skal heeft een document samengesteld met een uitgebreide uitleg over aroma’s dat via de website van Skal is te downloaden. Dit document geeft uitleg over de nieuwe biologische EU-verordening in relatie tot aroma’s in biologische voedingsmiddelen. Ook staat in de uitleg de aanvullende verduidelijking van de EU-commissie, de zogenaamde ‘interpretatiebrief’. Mochten er aanvullende verordeningen komen vanuit de EU-Commissie, dan vinden er wijzigingen plaats in de verduidelijking.

Voor meer informatie: www.skal.nl

Publicatiedatum: