Minister Hoekstra (Financiën) heeft gisteren een voorstel voor een reële prijs van vlees en goedkopere groenten en fruit (vanaf 2023) naar de Tweede Kamer gestuurd. Het betreft de positieve uitkomst van berekeningen door topambtenaren die de staatssecretaris van Financiën in november aan de Tweede Kamer toezegde, van een verbindend voorstel uit de True Animal Protein Price Coalitie (TAPP Coalitie). Sinds 2018 pleit deze brede coalitie voor het belang van deze eerlijke beprijzing van vlees en zuivel.
Verbindend voorstel
Pier Vellinga, voorzitter van de TAPP Coalitie: “De coalitie heeft onderzocht dat er te weinig betaald wordt voor vlees. Dat zorgt voor meer klimaatschade, ontbossing, verminderd dierenwelzijn, hoge zorgkosten en lage inkomens voor boeren. Een eerlijke, iets hogere prijs voor vlees draagt flink bij aan de oplossingen van deze problemen. We zijn verheugd dat er op ambtelijk en politiek niveau steeds meer geluisterd wordt naar ons verbindende voorstel waarin iedereen recht gedaan wordt. We meten al een groot draagvlak voor dit voorstel, een meerderheid van de bevolking. We roepen politieke partijen op om deze voorstellen over te nemen in hun verkiezingsprogramma’s. Het levert winst op voor iedereen: goedkopere groenten en fruit, extra geld voor verduurzaming bij boeren, lagere zorgkosten, een schoner milieu en meer dierenwelzijn”.
Uit eerdere peilingen onder Nederlandse burgers kwam al naar voren dat het grootste gedeelte van de consumenten het voorstel steunt; op voorwaarde dat de betaalde meerprijs voor vlees echt terugvloeit naar de goede veranderdoelen (63% is voor en VVD-stemmers steunen het plan het meest*.
Opbrengsten hogere vleesprijs voor iedereen
Het plan van de TAPP Coalitie is om de opbrengsten van de eerlijkere prijs in een fonds te alloceren dat gebruikt wordt om groente en fruit goedkoper te maken. Daarnaast kan een groot deel (33-50%) worden ingezet om de landbouwsector te verduurzamen. Ook is er ruimte om de zorgtoeslag te verhogen of belastingen te verlagen en uitkeringen te verhogen, zodat de koopkracht gelijk blijft voor de Nederlanders met lagere inkomens.
Effect op zorg, milieu, gezondheid en landbouw
Het voorstel is volgens onderzoekers positief (netto) voor de economie en bovendien goed voor consumenten. Netto gaan mensen met een laag tot middeninkomen er iets op vooruit. Iedereen die iets minder vlees eet en meer groente of vleesvervangers gaat er ook op vooruit. Consumenten zullen gezonder eten, waardoor hun gezondheid beter blijft of wordt. Hierdoor zullen de continu stijgende zorgkosten minder stijgen. Omdat er minder vlees gegeten wordt en meer groenten, zal vanaf 2025 het aantal nieuwe patiënten met diabetes met 7,6% afnemen (4434 personen). Bij beroerte is de daling 2,7% (2883 mensen) en bij dikke darmkanker is de daling 2,9% (454 mensen). Verder zal dit voorstel zorgen voor een afname in CO2-uitstoot (2 Mton CO2), veevoer en het aantal dieren dat geslacht wordt. Er wordt 18 miljoen kuub water bespaard.
De TAPP coalitie biedt vanaf volgende week een petitie aan die door Nederlanders ondertekend kan worden om de invoering van een eerlijke vleesprijs te versnellen.
*Volgens Algemeen Dagblad 63% van hun lezers en volgens een andere enquête 52-62% van de stemmers op de vier regeringspartijen: VVD-stemmers steunen het plan het meest.
Voor meer informatie: www.tappcoalitie.nl