Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Flevolandse boeren zaaien FlevoVeldboon

Vandaag starten vier Flevolandse boeren met het zaaien van 25 hectare veldbonen, zowel biologisch als gangbaar. Het is een pilot van ondernemers, verwerkers en marktpartijen, tot stand gekomen met steun van de Provincie Flevoland. Het initiatief genaamd FlevoVeldboon, heeft als doel een bijdrage te leveren aan de nationale eiwittransitie – een streven naar meer productie en consumptie van plantaardig eiwit in plaats van dierlijk eiwit.

Foto: Fotostudio Wierd

FlevoVeldboon
"Provincie Flevoland speelt als agrarische regio een belangrijke rol in de voedselvoorziening. Binnen het streven naar een gezond voedselsysteem van de toekomst pakken we de handschoen van de eiwittransitie graag op", aldus de organisatie. "Het stimuleren en ondersteunen van lokale teelt en verwerking van plantaardige eiwitten is een van de kansrijke ontwikkelingen van nu. Veldbonen zijn een aantrekkelijk gewas: ze verrijken de bodem en halen stikstof uit de lucht, ze zijn eiwitrijk en kunnen in de zomer en de winter worden geteeld. Bovendien passen ze uitstekend bij de typische kleigrond en klimaatomstandigheden in Flevoland. De bonen die vandaag de
grond in gaan, kunnen al in juli en augustus worden geoogst."

Gedeputeerde Jan-Nico Appelman: "In de huidige tijd is duurzame voedselvoorziening van essentieel belang waarbij we vooral de boeren een afzetperspectief willen bieden. In Flevoland hebben we ruimte om hiermee te experimenteren. Voor de telers biedt het verbouwen van de veldbonen voor de consumentenmarkt het
meeste perspectief. De bonen zijn lekker, voedzaam en gezond en ik hoop van harte dat de oogst zijn weg naar de winkels vindt!"

Het project FlevoVeldboon wordt in opdracht van Provincie Flevoland uitgevoerd door het Louis Bolk instituut, MFH Pulses, Poldergraan en bureau Stap in Actie. Dit is een onderdeel van het programma Growing Green Proteins.

Voor meer informatie: www.flevoland.nl

Publicatiedatum: