Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Trefdag Biologische Landbouw

Wat verwacht de consument van bio?

Op 4 maart 2020 organiseert Inagro de derde ‘Trefdag Biologische Landbouw’. Het groeiende marktaandeel van biologische landbouw maakt bio een interessante economische niche. Hiermee raakt de achterliggende motivatie van de biologische consument en de biologische boer soms in de vergetelheid. Hier ligt niettemin de basis voor een blijvende en duurzame groei.

Biologische landbouw heeft vandaag een vaste plek in het winkelschap verworven. Volgens de GFK-cijfers besteedt de Belgische consument vandaag 522 miljoen € per jaar aan biologische verse voeding. Opvallend is dat de consumptie het voorbije decennium sneller groeide in Wallonië (x 3) dan in Vlaanderen (x 2). Het marktaandeel voor bio in Vlaanderen blijft steken op 2,5 % terwijl dit in Wallonië al ruim 6 % bedraagt. Groeien die twee ook inzake voeding uit elkaar? Duidelijk is dat achterliggende waarden meer en meer doorslaggevend zijn in het aankoopgedrag van de consument.

Biologische consument heeft zwak voor groenten
Aardappelen, groenten en fruit zijn samen goed voor 40 % van de biologische consumentenbestedingen. In gangbare teelt is dit slechts 23 %. Voor vlees is het net andersom: 25 % voor bio en 40 % voor gangbaar. Zuivel neemt zowel in bio als in gangbaar 20 % van het aandeel in. Ook graanproducten hebben iets meer aandeel bij bio (12%) dan gangbaar (9 %). Groenten, aardappelen en brood lieten de voorbije 5 jaar een gestage groei optekenen. Biologische groenten zijn met een marktaandeel van 9 % een topper in de gehele groentemarkt.

95 % van de Vlamingen koopt heel af ten toe wel eens iets bio. 60 % van de omzet wordt niettemin gerealiseerd door de ‘regelmatige’ koper die minstens wekelijks voor bio kiest. Groenten zijn hierin andermaal een belangrijke trekker.

Welke meerwaarde voor bio?
In gesprek met gangbare landbouwers komt heel vaak de terechte vraag in hoeverre de consument meer wil betalen voor bio. Uit de GFK-studie blijkt dat biologische producten gemiddeld één derde duurder zijn dan hun gangbare equivalent. Groenten zijn vaak 50 tot 100 % duurder dan gangbaar. Tegenover deze meerprijs stelt de consument ook specifieke verwachtingen. Dit wordt uitgebreid besproken tijdens het tweede deel van deze derde trefdag biologische landbouw : Wat verwacht de consument van bio en voor welke diepere waarden staat bio. Ook dit is ‘groeien in balans’.

Klik hier voor meer informatie.

Bron: Inagro

Publicatiedatum: