John en Johanna Huiberts teelden hun bloembollen al vele jaren gangbaar. Toen bleek dat ziektes en plagen niet meer te beheersen waren met chemie, volgende John een opleiding bodembiologie. Zo kwam hij er achter dat er een beter manier is om te telen. "Het uitgangspunt was: een gezonde bodem geeft een gezond gewas. Wij begonnen eerst met duurzamer telen om uiteindelijk volledig biologisch en natuurinclusief te gaan. Nu telen we 'bollen waar je blij van wordt'".
Nieuwe webshop
De biologische bloembollen worden geplant in een pot van kokosvezel. Er zijn hyacinten in drie kleuren, mini narcis tête-à-tête en blauwe druifjes. Om de lijnen te verkorten, hebben John en Johanna nu een webshop geopend voor bollen op pot en de zomerbloeiers dahlia’s en gladiolen. Vanaf augustus zijn de voorjaarsbloeiers als narcissen, tulpen, blauwe druifjes et cetera te koop. www.biologischebloembollen.nl
Roze en blauwe hyacinten
Natuurinclusief telen
Volgens John brengt het natuurinclusief telen veel levendigheid met zich mee. "Een betere bodem met meer bodemleven betekent meer wormen en ander diertjes onder de grond en meer spinnetjes en torretjes enzovoorts boven de grond. Dat is dan ook meteen meer voedsel voor vogels. Er wordt tussen onze bollen veel gebroed door veldleeuweriken, gele kwikstaarten en patrijzen. Het zijn vogels waarvan de jongen dicht in de buurt insecten nodig hebben om te kunnen overleven. Als we de veldleeuweriken hoog in de lucht horen zingen, worden we echt blij."
Mini narcis tête-à-tête
Langs de akkers werden bloeiende akkerranden ingezaaid. Daar kunnen de natuurlijke vijanden als lieveheersbeestje en zweefvlieg zich ontwikkelen. Een weetje van John: "wist je dat de larve van een zweefvlieg 1.000 bladluizen eet voordat zij zich verpopt? Langs de sloten hebben wij natuurlijke oevers, ook hier kan de natuur zijn gang gaan."
Blauwe druifjes
John is bestuurslid van de Agrarische Natuurvereniging Hollands Noorden en won de prijs Vogelvriendelijkste agrariër. "Bij de keuze van welke bollen we telen, letten we vooral op de natuurwaarde van de bloemen. De bloemen waar bijen, vlinders en andere insecten blij van worden, hebben bij ons de voorkeur. En uiteindelijk wordt de tuinliefhebber blij van onze bollen zodra ze boven de grond komen en voor de tuin een extra stukje natuur opleveren."
Voor meer informatie:
Huiberts Bloembollen
www.huibertsbloembollen.nl
www.biologischebloembollen.nl