Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Didier Cadiou, Emeraude Plants:

“Onze teelt van biologische groentenplanten is binnen 5 jaar van 7 naar 22% gestegen”

Je zou kunnen zeggen dat het eten van groenten tegenwoordig over het algemeen erg in is. De afgelopen 5 jaar is de verkoop van biologische groenteplanten aan professionele telers flink gestegen. “Biologische producten worden steeds populairder. Zelf telen we al 20 jaar biologische planten en binnen slechts 5 jaar is onze biologische teelt van 7% naar 22% gegaan,” legt algemeen directeur van Emeraude Plants Didier Cadiou uit.

De consumptie van groenten ontwikkelt zich echter niet alleen specifiek in het voordeel van biologische producten. Sommige groenten die tot een paar jaar geleden nog niet erg populair waren, worden bij consumenten namelijk langzaamaan steeds populairder. “De pompoen is bijvoorbeeld een groente die de laatste jaren steeds belangrijker is geworden. Vroeger teelden we er maar een beetje van, terwijl de vraag naar het telen van deze groente inmiddels sterk is toegenomen.”

Wel is het belangrijk om geen overhaaste conclusies te trekken met betrekking tot de impact van de consumptie van verse groenten op de teelt van groenteplanten. “We zien een verschuiving in de consumptie, met een verminderde interesse in verse groenten en een grotere interesse in verwerkte groenten. Vroeger nam een gemiddeld huishouden nog de tijd om meer zelf te koken. Tegenwoordig wordt er voor doordeweeks  de voorkeur gegeven aan diepgevroren groenten en worden verse groenten alleen in het weekend gegeten. Vandaar dat bijvoorbeeld bleekselderij nu minder vaak als vers product wordt gegeten en vaker als verwerkt product,” legt Didier uit.

Telers zoeken steeds vaker naar planten met bepaalde technische aspecten en naar marktsegmentatiemogelijkheden
Behalve de consumptiebehoeften van consumenten, hebben ook de behoeften van groentetelers zich ontwikkeld. “Wat bijvoorbeeld tomaten betreft, zoeken deskundigen op dit moment op het gebied van agronomie naar hoogwaardige planten met bepaalde technische aspecten. Denk dan onder andere eens aan het vermogen om zeer snel te bloeien. Verder zien we vanuit commercieel oogpunt graag een segmentering van de markt ontstaan. Trostomaten vormen nog steeds het grootste deel van de totale opbrengst, maar ook de diversificatie die leidt tot de teelt van cherry- en cocktailtomaten en de teelt van tomaten met een atypische kleur, is hard op weg een deel van de markt te veroveren.”



Ambities op het gebied van duurzame ontwikkelingen
Binnen de strategie van het bedrijf nemen duurzame ontwikkelingen ook een belangrijke plaats in. “We maken nu gebruik van een waterbehandelingssysteem en dat resulteert in minimale waterverspilling. We geven de plant alleen wat hij nodig heeft om te groeien en daarmee gaan we verspilling tegen. Een geïntegreerde ongediertebestrijding is ook een hulpmiddel dat we blijven ontwikkelen. Het gebruik van turf, een substraat dat wordt gebruikt voor onze biologische teelt om het verboden steenwol mee te vervangen, proberen we te verminderen. In plaats daarvan maken we gebruik van andere inputs als houtvezel die de impact die turfextract op het milieu kan hebben weten te beperken.”

Verwarmde planten

Gewasbeschermingsmiddelen en energie: de twee belangrijkste uitdagingen voor de teelt van groentenplanten   
Volgens Didier staat de teelt van groentenplanten op dit moment voor twee grote uitdagingen. “De eerste uitdaging heeft een agronomische dimensie. Alle teeltsystemen moeten opnieuw worden ontworpen, en wel zodanig dat ze vrij zijn van chemicaliën en gewasbeschermingsmiddelen. De hoeveelheid gebruikte gewasbeschermingsmiddelen is bij de teelt van planten hoe dan ook erg klein. Wat zeker is, is dat de bio-controle op een ‘industrieel agronomische’ manier moet worden ingezet. We zullen andere alternatieven voor gewasbeschermingsmiddelen moeten zien te vinden, precies zoals consumenten dat wensen.”

“En natuurlijk heeft de tweede uitdaging betrekking op het energieverbruik. De CO2-voetafdruk van onze kassen moet neutraal of zelfs negatief zijn,” besluit Didier.

Koude planten

Over Émeraude Plants
Didier Cadiou heeft Emeraude Plants meer dan 25 jaar geleden opgericht. Tegenwoordig behoort het groep tot de 5 grootste plantenteeltbedrijven in Frankrijk. Samen met nog eens twee teeltbedrijven – Arc'At Plants en Atlantique Plants Bio – die tot de groep behoren, heeft het teeltgebied van de groentenplanten een oppervlakte van maar liefst 9 hectare, waarop jaarlijks de teelt van zo’n 150 miljoen planten, grotendeels wintergroenten, plaatsvindt.

Voor meer informatie:
Didier Cadiou
Émeraude Plants
Telefoonnummer: 02 99 21 39 39
[email protected]  
www.emeraudeplants.fr