Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nederlands voorstel voor eerlijke vleesprijzen gepresenteerd aan Europa

Op 5 februari 2020 werden twee rapporten gepresenteerd in het Europese Parlement tijdens een event. De rapporten doen voorstellen om milieukosten zoals broeikasgassen op te nemen in de prijs van vlees, waarbij de opbrengsten gebruikt worden ten gunste van alle betrokkenen: boeren, consumenten, het milieu, het dierenwelzijn van vee en ontwikkelingslanden. 

De TAPP-coalitie heeft CE Delft de opdracht gegeven om een ​​'eerlijke prijs' voor vlees te berekenen, een duurzaamheidsheffing op basis van externe kosten, en om een ​​indicatie te geven van de effecten van de implementatie op Europees niveau. Als de EU-lidstaten 'eerlijke vleesprijzen' zouden invoeren, zouden de vleesprijzen tegen 2030 met 47 eurocent per 100 gram rundvlees, 36 eurocent per 100 gram varkensvlees en 17 eurocent per 100 gram kip stijgen. Hieruit blijkt dat de milieukosten per kg rundvlees het hoogst zijn. Een verhoging van de prijzen zou tegen 2030 leiden tot een vermindering van de consumptie van kip, varkensvlees en rundvlees met 30%, 57% en 67%. CE Delft stelt voor dat het tarief geleidelijk omhoog gaat, van 10% in 2021 totdat in 2030 alle milieukosten zijn inbegrepen in de prijzen. 

Dat alles levert volgens Tapp-coalitie 32,2 miljard euro per jaar op. Dat geld kan onder meer gebruikt worden om boeren te helpen investeren in duurzamere landbouwproducten, om de btw op groenten en fruit te verlagen en om ontwikkelingslanden te helpen zich aan te passen aan klimaatverandering.

Voor meer informatie: www.tappcoalitie.nl

Publicatiedatum: