Tholen - Marianne Thieme was gisterenavond één van de sprekers tijdens de BioBorrel in Amsterdam. Ze riep de biologische sector op om meer van zich te laten horen, zeker in deze roerige tijden. De medeoprichter van de Partij voor de Dieren vroeg zich af of er nog wel politiek geluid zit in de bio-sector. "Je kunt niet aan de kant blijven staan. Jullie zijn de voorlopers. De mensen, die het goed willen doen, moeten tegenwoordig aan allerlei eisen voldoen. We moeten af van het neoliberale denken en van pure winstmaximalisatie op de korte termijn. Hier is kracht voor nodig. Laat zien dat de bio-sector het niet pikt!"
Klik hier om de fotoreportage te bekijken.
Marianne Thieme.
Er komt volgens haar geen duidelijk signaal vanuit de sector waaruit blijkt dat zij de weg zijn waar het naartoe moet. "Het is allemaal te braaf, men blijft in de comfortabele positie zitten. De biologische sector heeft een bredere missie. Het is aan jullie om te laten zien dat het onhoudbaar is zoals het nu gaat." Ze bood de bio-sector zelfs haar hulp aan, toen Jan Groen haar vroeg om zich bij de sector te voegen. "Ik wil alle hulp geven, sta open voor alles."
De andere spreekster was Louise Luttikholt. De Executive Director van IFOAM EU vertelde onder andere over het belang van het er bij krijgen van de lichtgroene consumenten. "Er is een grote slag te slaan in de supermarkt." Ook ging ze in op de stap naar Organic 3.0. "Bij Organic 3.0 is biologische landbouw niet langer een doel op zichzelf, maar een middel om tot een oplossing te komen. Bij IFOAM bekijken we nu wat er nog meer nodig is om bio-landbouw vooruit te helpen."
Louise Luttikholt.
Volgens haar is er qua duurzaamheid nog veel winst te behalen, ook in de bio-landbouw. "Het is van belang om onze zaken op orde te hebben en de bio-landbouw waar het kan te verbeteren, wat zich zal uitbetalen in de toekomst." Hierbij kan gedacht worden aan het zelf opwekken van energie, aangezien energie in de toekomst alleen maar duurder zal worden. "We moeten ook meer vraag creëren naar duurzame producten. Hoe ziet lokaal duurzaam voedsel er uit? En hoe kunnen we reguliere landbouw verbeteren? Hiervoor moeten we vanuit de biologische landbouw onze diensten aanbieden. En we moeten de 'smeerkezen' aanpakken. Ze demonstreren, gaan de straat op, zodat ze het recht houden zichzelf te vernietigen."
Klik hier om de fotoreportage te bekijken.
BioPitches
Voorafgaand aan de BioBorrel kregen vanaf 17:00 uur weer twee bedrijven de kans om hun idee te pitchen. Dit keer waren dat Farm Brothers en MeetJack, over koekjes en jackfruit dus. Na zijn korte presentatie vroeg 'Farm Brother' Tjebbe van Meeteren de aanwezigen wie hen kan helpen om het thema bodemkwaliteit bij de massa bekend te maken. Met de aankoop van elk pak Farm Brothers biologische koekjes redt de consument een stukje (12cm2) verarmde landbouwgrond in Flevoland, en maakt dit hiermee voor altijd biologisch.
Marjolein Pleune en Tjebbe van Meeteren.
Marjolein Pleune, medeoprichter van Meet Jack, vertelde vervolgens in haar 4 minuten durende pitch meer over wat hun plannen zijn met jackfruit. "We willen de vleesconsumptie verminderen door duurzaam plant based streetfood te maken. Jackfruit leent zich hier heel goed voor dankzij de vleesachtige structuur. We zetten het neer als een 'guilt free guilty pleasure'."
Klik hier om de fotoreportage te bekijken.
Voor meer informatie: www.debioborrel.nl