Tholen - De aandelen van Marqt zijn gisterenavond officieel overgedragen aan Udea. Marqt-oprichters Meike Beeren en Quirijn Bolle probeerden de overname te voorkomen, maar dat is niet gelukt. Erik Does, algemeen directeur van Udea, geeft aan blij te zijn dat de rechtspraak in het hele proces heel duidelijk is geweest. "Niet alleen in Kort geding, maar ook bij de Ondernemingskamer. Prettig was dat ook de Autoriteit Consument & Markt vorige maand al groen licht gaf voor de deal. Het is met name vervelend dat dit alles voor uitstel heeft gezorgd en het verlies elke dag doorloopt. Door alle strubbelingen konden we nog niet aan de slag met onze ideeën en dat maakt een herstel alleen maar moeilijker. We gaan nu kijken hoe diep die put daadwerkelijk is. Zoals eerder gesteld, zal een aantal winkels gaan sluiten om alle verliezen te kunnen betalen. Daarna gaan we met de kern verder."
Udea ziet zeker mogelijkheden om Marqt weer succesvol te maken, benadrukt Erik: "Met winkels, met de keuken, met verse producten, mogelijk online, maar uiteindelijk zal de consument oordelen wat ze van onze ideeën vindt. Ik ben heel benieuwd hoeveel omzet er naar bestaande Marqt vestigingen gaat door sluitingen. De eerste signalen lijken te duiden op een trouwe klantengroep en dat is hoopgevend. Terugkijkend op het hele proces had ik niet verwacht dat het zo moeizaam zou gaan en dat er zoveel emotie zou zijn."
Hij noemt het stuitend hoeveel onwaarheden rond de overname van Marqt naar buiten zijn gebracht in de media die ook nog stukjes van elkaar overneemt. Een landelijke krant sprak vorige week zelfs over 'het kwakkelende Udea'. Erik: "Dit stukje is een goed voorbeeld van hoe tendentieus men schrijft. Er zijn de afgelopen tijd veel halve waarheden gepubliceerd. De media is er gigantisch op gedoken en dat was voor mij eigenlijk het meest verrassende aan het hele overnameproces. Gelukkig heeft de omzet er niet onder geleden en lijkt Ekoplaza als overnemende partij er zelfs van te profiteren."
Udea wil de logistiek rond Marqt gaan integreren binnen het bedrijf, vervolgt Erik. "Daardoor kunnen een veel kosten bespaard worden. Daarmee gaan we de komende maanden aan de slag, uiteraard in overleg met het Marqt-team. Vanwege alle strubbelingen hebben we buiten het management om nog met bijna niemand binnen Marqt kunnen overleggen." Doordat Udea nog niet echt heeft kunnen handelen, heeft Erik ook nog geen idee hoe lang dit proces zal duren. Wel is voor hem duidelijk waarin de grote meerwaarde van Marqt zit: "De winkelketen is heel goed in gemaksproducten en heeft een prettige positieve sfeer in de winkel. De keuken van Marqt is een heel mooi stuk van het bedrijf. Waar mogelijk willen wij dit om gaan zetten naar biologisch en vanuit daar schaalgrootte realiseren die wegvalt door winkelsluitingen. En het moet uiteraard gaan voldoen aan onze kwaliteitseisen. Hierin moeten we nog wat stappen maken. We willen ook met andere maaltijdbereiders gaan kijken hoe we meer efficiency hierin kunnen gaan krijgen."
Voor meer informatie: [email protected], www.udea.nl