Op donderdag 28 november kwamen de partners van het convenant 'versnelde transitie naar robuuste biologische aardappelrassen' bij elkaar in Emmeloord om de voortgang van het convenant te bespreken. Hier bleek dat de doelstelling om in 2020 alleen nog maar robuuste biologische aardappelrassen in het winkelschap te leggen, naar verwachting gehaald gaat worden.
Het convenant is een groot succes. Dankzij de inzet van de aardappelkweekbedrijven neemt het aantal robuuste rassen snel toe. In 2019 zijn al meer dan 20 robuuste aardappelrassen op de markt in Nederland. Het aandeel robuuste rassen in de teelt van biologische aardappelen is sinds vorig jaar toegenomen van 50% tot 70%. Uit een enquête onder de betrokken retailers en handelaren blijkt dat het aandeel robuuste rassen voor de biologische tafelaardappelen in het winkelschap uitkomt op ruim 80%. Volgens de retailers is het doel van 100% robuuste rassen in 2020 voor de tafelaardappelen haalbaar. Kanttekening is dat het hier gaat om de aardappelen die uit Nederland komen. De biologische importaardappelen zijn nog niet altijd robuust. Mariska Werring, sales manager bij Leo de Kock, verwacht dat ze in 2022 ook voor de import aardappelen 100% robuuste rassen kunnen leveren. Er is nog slecht zicht op welke rassen er worden gebruikt voor de biologische chips en frites die in het winkelschap liggen. Daar is dus nog werk te doen.
Verdere uitbreiding is noodzakelijk
In de drie demonstratievelden stonden dit jaar 24 rassen waarvan een aantal onder nummer. Hoewel dit een indrukwekkend aantal is, is dit aanbod nog niet voldoende. Met name voor de verwerkende industrie (chips, frites) is verdere uitbreiding van het assortiment noodzakelijk. Ook staan er een aantal rassen op de lijst die weliswaar veelbelovend zijn maar die zich in de praktijk nog moeten bewijzen; zowel in de teelt als bij de consument.
Convenant in het buitenland
Het convenant heeft in 2018 navolging gekregen in Vlaanderen en Wallonië. Uit eerste metingen in Wallonië blijkt dat ongeveer een derde van de biologische aardappels in de teelt robuust zijn. Opvallend is dat van juli tot en met oktober 2019, 73% van de biologische robuuste aardappelrassen in het Belgische winkelschap uit Nederland kwam.
Activiteiten in 2020
In 2020 zullen opnieuw drie demovelden worden aangelegd. Daarnaast wil Bionext zich meer gaan inzetten om ook de verwerkende industrie aan tafel te krijgen. "Het convenant laat duidelijk zien dat samenwerking in de keten loont. Het is geweldig om te merken hoe gedreven alle convenantpartners zijn om de doelstellingen te halen", aldus Maaike Raaijmakers van Bionext.
Samenwerking en financiering
De bijeenkomst werd mede mogelijk gemaakt door financiële steun van de stuurgroep Landbouw Innovatie Brabant, het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling en provincie Flevoland.
Klik hier voor een overzicht van de robuuste aardappelrassen.
Voor meer informatie: [email protected]