Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

“Eigenlijk zou biologisch de standaard moeten zijn”

Tholen - “We proberen het bij tachtig soorten te houden, maar volgens mij hebben we er nu alweer negentig staan.” In het Zuid-Limburgse Margraten telen Frank en Monique Radder een uitgebreid assortiment biologische kruiden, die zij leveren aan tuincentra en supermarkten.

De vraag en het aanbod voor kruiden zijn aardig in balans. Om te bepalen hoeveel van elke soort hij teelt, kijkt Frank naar de verkoopcijfers van het afgelopen jaar. De weersomstandigheden hebben ook invloed. “Hadden we een koud voorjaar, dan merk je dat de verkoop wat achterblijft. De potkruiden verkopen vooral als het goed tuinweer is, dan zijn er meer consumenten in de tuincentra te vinden.”

Toenemende populariteit van kruiden
Het assortiment is divers. Van colakruid tot kastanjewortel en van saffraan tot welgeteld dertien soorten munt. Toch vormen Marokkaanse munt, tijm, oregano en rozemarijn het grootste deel van de omzet. “Het gros zijn potkruiden, voor horeca snijden we af en toe op maat. Restaurants komen vaak bij ons voor de specialties: een eetbaar bloemetje of een gek kruidje. Wat dat betreft vormt ons brede assortiment echt onze kracht.” Frank ziet een toenemende interesse voor kruiden vanuit de consument. “Eetbare bloemen waren zeven jaar geleden alleen weggelegd voor de sterrenrestaurants. Nu is dat steeds meer in de samenleving geïntegreerd. Consumenten worden zich steeds bewuster van voeding. Kleur doet eten, is de gedachte. Dat geldt ook steeds meer voor de consument.”

Zilte groenten uit het Limburgse land
De vestiging in het zuiden van Limburg weerhoudt Frank er niet van om ook zilte groenten zoals oesterblad, zeemelde en zeevenkel te kweken. “Zilte groenten zijn al jaren hip sinds de consument bekend is met de lekkere smaken en de positieve effecten op de gezondheid. Zonde om die categorie kruiden links te laten liggen. De zee hebben we niet om de hoek, maar door ongeraffineerd zout uit Frankrijk in de juiste verhoudingen toe te passen, kunnen we diezelfde zilte smaak bereiken. Er is veel vraag naar, dus daarvoor doen we graag de moeite.”

Bio is een must
De geschiedenis van de kwekerij gaat terug tot 1986, toen Frank een vaste plantenkwekerij begon. In 2005 startte Frank met de omschakeling naar kruidenteelt. “Men koos destijds steeds meer voor een onderhoudsvrije stenen tuin, waardoor de verkoop van planten achterbleef”, legt Frank uit. “Toch is onze klantenkring nauwelijks veranderd. We leveren de potkruiden aan dezelfde tuincentra die voorheen onze planten afnamen.”

Frank en Monique schakelden heel bewust om naar een biologische bedrijfsvoering. “Achteraf was het dus een dubbele omschakeling: van non-food naar food en van gangbare teelt naar een biologische teelt. We wisten welke gewasbeschermingsmiddelen we mochten gebruiken in de sierteelt, dat voelde nooit prettig. Dat we die middelen hebben toegelaten in onze voedselketen, vind ik persoonlijk een van de grootste fouten die we als mens in de vorige eeuw hebben gemaakt. Eigenlijk zou biologisch de standaard moeten zijn. Maar het heeft zich nu eenmaal zo ontwikkeld en de praktijk is weerbarstig. De portemonnee denkt altijd mee.”

Plastic onder een vergrootglas
Een biologische bedrijfsvoering levert hier en daar wat hersenkrakers op. Qua verpakkingen bijvoorbeeld. Puur Aroma levert de kruiden in potjes van hard plastic. “Er wordt boos gekeken naar alles wat plastic is, terwijl onze plastic potten echt niet in de oceaan belanden. Ze zijn voor 90 procent van gerecycled plastic gemaakt. We doen ons best, maar plastic is tegenwoordig altijd het zwarte schaap. Dat is wel een lastig vraagstuk. Doe je er goed aan om potten van bio plastic te gebruiken? Of maken we dan weer een nieuwe stroom in de recycling en wordt het er alleen maar ingewikkelder op?”

Kruidensector in de toekomst
Frank ziet genoeg mogelijkheden voor groei voor de sector, maar vindt dat de vraag wel gestimuleerd moet worden. “Bij overproductie is niemand gebaat, dus als er het aantal kruidenkwekerijen zich gaat uitbreiden, moeten we investeren in kennis en ontwikkeling. We zouden bijvoorbeeld nog meer de effecten voor de gezondheid kunnen benadrukken. Je kunt met kruiden vast niet alles oplossen, maar ik geloof dat je er een aantal welvaartsziekten wel mee kunt dempen.” 

Dit artikel verscheen eerder in editie 9, 33e jaargang van vakblad AGF Primeur. Zie hiervoor www.agfprimeur.nl

Voor meer informatie:
Puur Aroma
www.puur-aroma.com
[email protected]