Er is binnen Europa een wijziging voorgesteld voor de toegestane hulpstoffen voor biologische kaas, waardoor as (plantaardige koolstof, E153) niet meer toegestaan zou zijn in biologische gerijpte geitenkaas. De beslissing hierover zal later deze maand worden genomen. De Europese vereniging van boerderijzuivelbereiders FACEnetwork wil niet dat de voorgestelde wijziging doorgaat en heeft daarom op 30 augustus een Position Paper gepubliceerd waarin het probleem wordt geschetst en Brussel wordt gevraagd om as toe te staan in alle kazen (niet alleen geitenkaas).
Veel zuivelfabrieken in Europa produceren kaas met plantaardige koolstof. In de afgelopen jaren hebben veel biologische zuivelfabrieken hun schapen- en buffelmelkkazen gemaakt met plantaardige koolstof moeten intrekken of het als een conventioneel product op de markt brengen, omdat bijlage VIII (A) van Verordening (EG) nr. 889/2008 het gebruik van plantaardige koolstof alleen toestaat in Ashy Geitenkaas en Morbier-kaas. Andere kazen, gemaakt met plantaardige koolstof, kunnen momenteel niet als biologisch op de markt worden gebracht. Dit discrimineert producenten van koeien-, schapen- en buffelkaas. FACEnetwork wil daarom dat het gebruik van plantaardige koolstof niet alleen toe wordt gestaan voor geitenkaas, maar ook voor kaas gemaakt van andere soorten melk.
Houtskool wordt al vele eeuwen gebruikt bij de productie van kaas. Het is gebruikt op niet gerijpte en gerijpte kazen, gemaakt van de melk van verschillende soorten melkdieren (waaronder geiten, schapen, koeien, buffels).
Veel Europese bedrijven gebruiken volgens FACEnetwork deze manier van produceren. Onder meer deze bekende Franse kazen zijn voorzien van een aslaagje:
- Sainte-Maure de Touraine
- Selles-sur-Cher
- Valencay
- Morbier
Klik hier voor het volledige bericht op de website van FACEnetwork.