Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Eerste locaties en tijden Toekomst Zaaien zijn bekend

In de weekenden van oktober 2019 is iedereen weer welkom bij Toekomst Zaaien bij acht tot tien bio-dynamische boerderijen in Nederland en Vlaanderen.

Alsof de aarde jubelt. Zo voelt het wanneer je met een rij zaaiers over de akker loopt. De deelnemers van vorig jaar – volwassenen en kinderen – genoten van het moment dat ze het graan in bogen door de lucht strooiden. Na het zaaien vertelden de boeren over hun bio-dynamische bedrijf en over het belang van biodiversiteit, een gezonde bodem en vitale zaden.

De bodem geeft ons veel
Zo liet tuinder Jan Schrijver van De Lepelaar in Sint Maarten zien hoeveel wormen er kronkelen in een kluit aarde in de grasklaverweide. "De bodem geeft ons veel, dus wij geven ook iets terug", zei hij. "Na een aantal jaren groenten op een akker, zaaien we gras-klaver in om de bodem te voeden. Aan de wormen kun je zien hoe vruchtbaar de aarde is." Ook vertelde hij dat hij, als lid van de jonge coöperatie De Zaderij, steeds meer gewassen met eigen zaden wil telen. "Deze snijbonen zijn geteeld met eigen zaad", liet hij zien. "Ook het zaad van de winterpostelein hebben we zelf geoogst. De groenten staan er goed bij, ik heb echt het gevoel dat eigen zaadteelt bijdraagt aan de levenskracht van het gewas."

Oude granen
Bij natuurboer Louis Dolmans van Doornik Natuurakkers in Bemmel zaaiden de Toekomstzaaiers Oberkulmer spelt. Louis teelt allerlei soorten oude graanrassen. "Het is van groot belang om de genetische diversiteit van die granen voor de toekomst te behouden", vertelde hij. Ook liet hij zien hoe hij met de aanplant van allerlei hagen, fruitbomen en bloemstroken een grote biodiversiteit heeft gecreëerd waar vele vogels en insecten zich thuis voelen, ook natuurlijke vijanden van plaaginsecten. Zo kan het graanhaantje de graanplant helemaal kaalvreten. "Met de juiste bloemen lok ik de sluipwesp, die vervolgens eitjes legt in de larven van graanhaantjes, waardoor die niet uitkomen."

Waar en wanneer?
Voor het Toekomst Zaaien in oktober 2019 zijn deze locaties en tijden nu bekend: De Lepelaar in Sint Maarten (boven Alkmaar) (5 oktober), Boerderij Buitenbant in Bant (Noordoostpolder, 12 oktober), Doornik Natuurakkers in Bemmel (boven Nijmegen) (13 oktober), De Kollebloem in St.Lievens-Esse (tussen Brussel en Gent, 19 oktober), De Kromme Lepel in Lepelstraat (bij Bergen op Zoom, 26 oktober), Het Geweide Hof in Garmerwolde (vlakbij Groningen, 27 oktober) en Kraaybeekerhof (Driebergen, datum nog niet bekend). Vanaf 1 september staat alle informatie op toekomstzaaien.nl.

Toekomst Zaaien is een internationaal zaai-evenement dat in 2006 is gestart door een Zwitserse biodynamische boer en een graanveredelaar. Ze wilden burgers actief betrekken bij de bron van hun voedsel en aandacht vragen voor het belang van goede, vrije zaden. In Nederland wordt het georganiseerd door Stichting Demeter, de BD Vereniging, Stichting Zaadgoed en Stichting Grondbeheer in samenwerking met diverse partners. Zie toekomstzaaien.nl.

Publicatiedatum: