Tholen - De gezamenlijke interesse voor bio-bloemen bracht een groep van 28 mensen gisteren samen. Op uitnodiging van de sierteeltcommissie van de Biotuindersvereniging gingen zij op excursie naar België. Daar werden twee telers bezocht en de 100% biologische bloemenwinkel in Gent, Blommm. "Het ging om een heel gemengd gezelschap, naast al actieve telers uit het hele land grepen anderen deze kans om zich te laten informeren over de mogelijkheden in de teelt van biologische bloemen. Doordat we met allemaal gelijkgestemden op pad waren, werd het een heel inspirerende dag", vertelt Jacolien Cleveringa van kwekerij en bloembinderij Bijenbrood uit Ravenswoud.
Allereerst bezocht de groep kwekerij Duizendblad. Yo de Beule teelt op 5.000 vierkante meter in het volle veld en tunnel met bloemen, eetbare bloemen en kruiden. De verkoop gaat direct via webshop en floristen. Ook zet ze veel af aan restaurants. "Yo is begonnen met kruidenteelt, maar is gaandeweg steeds meer teelten gaan doen, waaronder de snijbloemen tulpen en narcissen in het vroege voorjaar, evenals rozen en kruiden die geschikt zijn om te snijden. Omdat zij op kleine schaal teelt was het ook interessant om te zien wat haar teelttechnieken zijn. Ze doet op kleine schaal toch heel veel."
Ook het daaropvolgende bezoek aan Blommm noemt Jacolien zeer inspirerend. Paulien Verhaest runt in Gent de enige 100% biologische bloemenwinkel. Ze werkt met lokale boeren en biedt hen een eerlijke prijs. "Zij wilde eigenlijk zelf bloemen gaan telen, maar liep toen aan tegen het afzetprobleem waar biologische bloementelers mee kampen. Daarop besloot ze in het gat van de afzet te springen. Ik vond het heel mooi om te zien hoe zij zeer intensief met de twee door ons bezochte telers samenwerkt en daarvoor afzet heeft gecreëerd."
De groep op de stoep voor Blommm.
Fleur Couleur was als laatste aan de beurt. Lies Couckuyt teelt op 3.000 vierkante meter in het volle veld. "Zij teelt 80% van haar bloemen voor Blommm. En ze droogt een groot deel van de bloemen. Die droogbloemen levert ze ook aan de winkel in Gent."
An Jamart van BioForum Vlaanderen was overigens ook betrokken bij de organisatie van de excursie. Zij is adviseur landbouw bij de Belgische ketenorganisatie en betrokken bij het Belgische project. 'Biobloemen: kleur van op het bioveld tot bij de consument' ter ondersteuning van de biobloemensector in België (klik hier voor meer informatie daarover). Jacolien: "Er werden de hele dag door volop vragen gesteld door de deelnemers. Het was al met al een heel leerzame en inspirerende dag."
Voor meer informatie: [email protected] en www.debiotuinders.nl