Sociale ondernemingen, die met hun businessmodel een positieve impact willen leveren aan het milieu of de maatschappij, kunnen bijdragen aan een eerlijker voedselsysteem in ontwikkelingslanden en crisisgebieden. Dat blijkt uit een gezamenlijk onderzoek van Wageningen University & Research en het Instituut voor Training en Research van de Verenigde Naties UNITAR. De onderzoekers adviseren Nederlandse ambassades hoe zij sociaal ondernemerschap beter kunnen integreren in voedselzekerheidsprogramma’s.
De onderzoekers tonen hoe sociaal ondernemers met hun product, service, of de manier van produceren al bijdragen aan, of kunnen bijdragen aan voedingszekerheid. Bijvoorbeeld door klimaatslimme en -vriendelijke manieren van voedsel produceren. Sociale ondernemingen kunnen een positief effect hebben op het verminderen van ondervoeding, verdubbelen van de productiviteit of het inkomen van familiebedrijven, en leiden tot meer duurzaam landgebruik. Dat blijkt uit interviews met sociaal ondernemers uit Benin, Ghana en Ethiopië, en met managers van voedselzekerheid programma's.
SES4Food
Door de kleinschaligheid van sociale ondernemingen, kunnen zij zich goed aanpassen aan een veranderende omgeving. De bedrijven zijn in staat om snel te reageren op trends en kansen vanuit nieuwe technologie. Dit is van groot belang om de kwaliteit en kwantiteit van voedsel omhoog te brengen in gebieden die moeilijk bereikbaar zijn. Projecten die sociaal ondernemers van onderop steunen zijn een belangrijke stimulans. Een van die projecten is SES4Food, dat werkt aan betere onderlinge verbindingen en coördinatie tussen organisaties die sociale ondernemers ondersteunen die anders onder de radar blijven.
Consultants en online tools
SES4Food zorgt ervoor dat overheden en NGO's nauw samenwerken en levert een netwerk van consultants en online tools. Het houdt de ontwikkelingen in sociaal ondernemerschap bij en toetst het effect hiervan op de langere termijn. Voor sociaal ondernemers zelf blijkt het waardevol om de juiste steun te krijgen voor meer toegang tot investeerders. De onderzoekers bevelen dan ook aan om SES4Food te implementeren in voedselzekerheidsprogramma’s, afhankelijk van de specifieke situatie.
Veel verlies
Kennis over sociaal ondernemerschap is van belang voor overheden en NGO's die werken aan de uitvoering van de duurzaamheidsdoelen in Afrika. Veel ontwikkelingslanden en crisisgebieden hebben onvoldoende toegang tot voedsel, terwijl er wereldwijd wel genoeg voedsel geproduceerd wordt. Met name direct na de oogst gaat nog veel voedsel verloren. Dit onderzoek wijst uit dat bij voldoende steun van onderaf, sociaal ondernemers een grote bijdrage kunnen leveren aan het verbeteren van de voedselzekerheid.
Bron: Wageningen University & Research