Wereldwijd neemt de vraag naar verpakkingen toe... terwijl de weerstand ertegen groeit. Al dat materiaal dat maar in de prullenbak verdwijnt. Of erger: in het milieu terechtkomt.
Het kost bovendien handenvol geld en energie om het te produceren. Aan de andere kant helpen verpakkingen producten te beschermen, langer vers te houden, schadevrij te transporteren, en zo verspilling tegen te gaan. Niet alleen duurzame koplopers, de hele keten moet aan de slag om hierin de balans te vinden. Van verpakkers tot producenten en van recyclers tot retailers. DuurzaamBedrijfsleven brengt alle partijen bij elkaar om dit proces een boost te geven. Kom op 18 juni 2019 naar de Jaarbeurs in Utrecht.
Europese regelgeving in de stroomversnelling
Campagnes rondom de plastic soep hebben hun uitwerking niet gemist: zwerfafval staat prominenter op de agenda dan ooit. Consumenten roeren zich tegen de groeiende berg vooral plastic afval, waarvoor ze het bedrijfsleven verantwoordelijk houden. Europese regelgeving is hierdoor in een stroomversnelling gekomen. Vanaf 2021 geldt een verbod op vervangbare single-use plastics (SUP’s) en moet het gebruik van SUP’s waarvoor nog geen alternatief voorhanden is, drastisch omlaag.
In Nederland werken overheid en bedrijfsleven op initiatief van het Ministerie van Infrastructuur & Milieu aan een 'plastic-pact'. Hierin spreken ze af dat alle wegwerpverpakkingen uiterlijk in 2025 geschikt zijn voor hergebruik als grondstof. Steeds meer individuele bedrijven en sectoren, waaronder supermarkten, stellen daarnaast concrete doelen voor zichzelf. Ze willen de hoeveelheid verpakkingsmateriaal die omgaat in hun processen maximaal terugdringen, en zorgen dat wat overblijft bijna volledig herbruikbaar, recyclebaar of composteerbaar is.
Hoe komen we daar?
Die vraag is met alle goede intenties nog niet beantwoord. Welke verpakkingsmaterialen zijn echt recyclebaar en waarmee is de rest eventueel te vervangen? Hoe is hergebruik in te bouwen in het ontwerp- en productieproces van verpakkingen? Wat gebeurt er met herwonnen grondstoffen? Hoe zijn deze – circulair - in te zetten voor hoogwaardig hergebruik? Hoe en wat kunnen efficiëntere logistieke processen bijdragen aan het terugdringen van verpakkingsmaterialen? En ook: hoe neem je als bedrijf je klanten mee in je keuzes en voorkom je imagoschade?
Denk mee, doe mee
De sleutel tot het optimaliseren en verduurzamen van verpakkingen ligt in ketensamenwerking. In het samenbrengen en samen ontwikkelen van nieuwe technologieën, materialen en innovatieve ontwerpen die leiden tot verpakking zonder verspilling - noch van materiaal, noch van producten, noch van geld. Daarvoor moeten partijen elkaar wel vinden en hun kennis, kunde en innovatieve ideeën delen. Hun krachten bundelen. Tijdens Duurzaam Verpakt 2019 brengt DuurzaamBedrijfsleven alle stakeholders bij elkaar om hierin een belangrijke stap te zetten. Mis het niet en meld je nu aan.
Voor meer informatie: www.db-onstage.nl