Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Murgiverde (Spanje) zet in op 100% biologisch

"Ons doel is 170.000 ton aan biologisch product"

"Met een totaal volume van 60.000 ton was het paprikaseizoen middelmatig, evenals het eerste deel van het komkommerseizoen. Aan het begin van het seizoen had de komkommer uitstekende prijzen vanwege de productschaarste van september tot november. Het tweede deel verliep echter niet zo goed. De late beplanting en een zachte winter hebben geleid tot een overproductie met een daaruit voortvloeiende prijsdaling met Nederland en Engeland als concurrenten", licht Manuel Galdeano, directeur van Murgiverde, toe.

Het bedrijf sloot het jaar af met een oogst van 170.000 ton aan paprika, komkommer en watermeloen, en, in mindere mate, andere soorten meloen, aubergine, courgette en tomaat. De oogst van Murgiverde wordt bijna uitsluitend bestemd voor de export naar Europa, de Verenigde Staten en Canada.

"Op een instabiele markt garandeert een langdurig partnerschap een stabiele export naar geheel Europa. Duitsland, Frankrijk en Engeland zijn onze voorkeursbestemmingen. Deze afzetmarkten zijn het resultaat van een jarenlange handelsrelatie", vervolgt Galdeano.

"Om te blijven groeien is er continuïteit op de lange termijn nodig. Een kwaliteitsproduct en een goede service aan de ketens vormen een garantie voor ontwikkeling en marktpositionering", stelt de directeur.

De coöperatie heeft een omzet van 160 miljoen euro en beschikt al over een biologische lijn. "De verandering voltrekt zich snel, onze biologische lijn vertegenwoordigt 40% van onze teelt. Ik hoop dat we op korte termijn de 100% bereiken", voegt Galdeano toe.

Manuel Galdeano Morales, directeur van Murgiverde.

"De behoefte aan verandering werd duidelijk gemaakt door onze 800 landbouwpartners. De selectie van geschikte rassen in het voorkomen van ziektes als meeldauw of echte meeldauw is een uitdaging in het geval van biologische variëteiten. Ook de beperking van fytosanitaire producten, de biologische controle en preventie van plagen vormen uitdagingen."

Sinds een paar maanden investeert Murgiverde in een pioniersproject in bio-dynamische teelt. Deze methode kan worden toegepast in biologische landbouw met geïntegreerde controle en bestaat uit het planten van granen in de kas en aromatische planten eromheen waardoor virussen en plagen kunnen worden uitgeroeid. Een andere methode is het kweken van insecten die als fytosanitaire agenten kunnen functioneren.

In deze video worden de hoofdlijnen van het project uitgelegd (in het Spaans):

Voor meer informatie:

Manuel Galdeano Morales
Murgiverde
C/ Pergola, 51
04700 El Ejido (Almería)
+34 950 48 90 90
[email protected]
www.murgiverde.com