De teelt van biologisch citrus is erg gevoelig voor de hoeveelheden conventioneel citrus die er op de markt zijn. Bovendien is het een kleine markt, vertelt André Spangenberg in een poging een verklaring te geven voor het feit dat het voorbeeld van zijn succesvolle bedrijf Groeneheuwel Boerdery (Noordkaap) niet vaker gevolgd wordt.
"De markt is kleiner, kwetsbaarder en raakt sneller overspoeld. De extra prijs die voor bio wordt betaald is niet zo groot wanneer er veel fruit van dezelfde rassen beschikbaar is. Soms zijn de prijzen voor conventioneel en biologisch citrus vrijwel hetzelfde."
"Drie tot vier jaar geleden raakte men Star Ruby grapefruit aan de straatstenen niet kwijt, laat staan een biologische Star Ruby. In zo'n situatie maakt het feit dat men een biologisch product kan leveren totaal geen verschil."
Het bedrijf bevindt zich aan de Oranjerivier in de Noordkaap, waar het risico op ziekten kleiner is vanwege de droge lucht. Halverwege de maand maart wordt er begonnen aan de oogst van ofwel citroenen of Star Ruby grapefruit. Dit verschilt per seizoen. Het ziet er naar uit dat dit jaar de citroenen het eerst geplukt zullen worden.
Voorzichtige vooruitzichten voor citroenen
Is de aantrekkingskracht van biologische citroenen sterk? Hij blijft voorzichtig. "Ik denk niet dat de markt even sterk groeit als het areaal. Wanneer de markt overspoeld wordt met conventionele citroenen dan is dit meteen te merken op de markt voor biologische citroenen."
"Daarnaast is het zo dat men in de biologische sector niet op dezelfde oogst kan rekenen als in de conventionele teelt. Zo kan men in augustus niet zoveel stikstof in de bomen pompen en geeft compost minder stikstof af."
Compost is één van de duurste benodigdheden voor de biologische teelt. Het is ook een product dat duur is om te transporteren.
"We maken de boomgaarden onkruidvrij met machetes. Als een boom eenmaal volgroeid is, vormt hij een bladerdek en de schaduw die dit creëert, remt de groei van onkruid. De eerste zes jaar is het echter ploeteren in een nieuwe boomgaard!"
Anderzijds is een biologisch teeltbedrijf een grotere werkgever dan een conventioneel bedrijf en zijn er het hele jaar door mensen nodig.
Europa nog steeds de grootste markt
Toen André Groeneheuwel Boerdery een kwart eeuw geleden opstartte, had hij al plannen voor de biologische teelt. Het bedrijf teelde druiven en granaatappelen, ook conventionele. De granaatappelen hadden echter zo'n grote aantrekkingskracht op de Afrikaanse fruitmot dat André met de teelt ervan gestopt is.
Het grootste gedeelte van de productie, zo'n 80%, bestaat uit Star Ruby grapefruit en het overige deel uit citroenen en Valencia's. Het fruit is voor het merendeel voor de Europese markt bestemd en een klein deel gaat naar Canada en het Verenigd Koninkrijk.
Het bedrijf mag ook naar de Verenigde Staten exporteren maar na een paar proefzendingen Star Ruby is André weinig enthousiast over deze markt. "De prijzen zijn er misschien wel wat hoger maar de kosten ook, waaronder die van de controles en het verladen," legt hij uit.
Hij vertelt dat biologische telers blij zouden zijn met een aanpassing van de protocollen, waarbij de temperatuur voor het vervoeren van grapefruit naar boven bijgesteld dient te worden. Biologisch citrus wordt niet met was behandeld en is hierdoor veel gevoeliger voor vochtverlies en schade door kou tijdens de lange zeereis.
Voor meer informatie:
André Spangenberg
Groenheuwel Boerdery
Tel: +27 54 451 7254
Email: [email protected]