Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Biograan Duitsland: goede oogst en stabiele prijzen

Ook de teelt van biograan heeft in Duitsland onder de extreme droogte geleden. De oogstuitval was echter kleiner dan in de conventionele akkerbouw. Daar komt bij dat de kwaliteit van de oogst vaak heel goed was. Daarom was ook het aandeel van broodgraan aan de totale oogst groter dan in de voorgaande jaren.

Voedergraan blijft vanwege de toename van de biologische dierhouderij en de kleinere voederoogst relatief schaars. De import van graan naar Duitsland blijft daarom eveneens groot. In de voorgaande jaren werd circa één derde van de Duitse behoefte aan biograan geïmporteerd.

In de komende jaren zou de importbehoefte echter af kunnen nemen. Talrijke bedrijven bevinden zich nog in de overstapfase en komen binnenkort met hun biologische graan op de markt.

De prijzen voor biograan zijn - anders dan bij conventioneel graan - nauwelijks gestegen. De bioprijzen hebben zich echter wel al reeds in de voorgaande jaren verregaand van de conventionele markt ontkoppeld.
 
Oogst van 2017 bracht recordresultaat
Het areaal van biograan is reeds in 2017 vanwege talrijke bedrijven die zijn overgestapt op biologische teelt met circa 5 procent toegenomen naar 255.000 hectare. Dat was tot nu toe het grootste biologische graanareaal. Gelijktijdig lag het aandeel aan het totale graanareaal op circa 4 procent.

De oogst is volgens de AMI vorig jaar echter veel sterker toegenomen dan aanvankelijk werd verwacht. De AMI-deskundigen ramen de biograanteelt van 2017 op 843.000 ton. Aanvankelijk rekende men echter op een oogst van slechts 765.000 ton.

Ondanks de grotere oogst lag het aandeel van de biologische landbouw aan de totale Duitse graanteelt op slechts 2 procent. Reden voor de correctie van de totale oogst was de duidelijk betere opbrengst per hectare.
 
Nieuwe graanoogst slechts 5 procent kleiner
De biograanoogst van 2018 raamde de AMI in november op 797.000 ton en daarmee circa 5 procent kleiner dan de recordoogst van vorig jaar. Elke biograanoogst van voor 2017 wordt echter overtroffen. Een reden voor de relatief goede oogst ondanks de droogte is de uitbreiding van het areaal.

Ook in 2018 zijn grotere akkerbouwbedrijven overgestapt op biologische teelt, waardoor het aanbod aan biograan in de komende jaren verder toe zal nemen. Dat betekent ook dat de import verder af zal nemen, en mogelijk ook dat de prijzen zullen dalen. 

Ook in de biologische landbouw hadden alle graansoorten het moeilijk door de extreme droogte. Het zomergraan werd echter zwaarder getroffen dan het wintergraan. De droogte heeft met name in het noorden en oosten van Duitsland tot duidelijk oogstverlies geleid.

Prijzen op hoog niveau stabiel
Ondanks de kleinere oogst zijn de prijzen op de biograanmarkt slechts weinig veranderd. De sterke prijsstijging die na de droogte op de conventionele graanmarkt te zien was, bleef op de biomarkt grotendeels uit.

Bron: agrarheute.com 

Publicatiedatum: