Louise, je bent opgegroeid op een klein agrarisch bedrijf in Nederland. Kun je ons iets meer vertellen over je carrière in de biologische sector tot dusver?
Ik raakte al betrokken bij de biologische sector voordat ik zelfs maar wist dat het bestond. Ik studeerde biologie en filosofie en mijn voornaamste focus was - en is nog - op hoe wij ons mensen als onderdeel van de natuur zien en hoe we ons verhouden met de natuur. Ik kon me goed inleven in het theoretische natuurlijke filosofiedebat dankzij mijn eigen ervaring in de landbouw als 'meisje van de boerderij'. Ik begreep al snel dat de conventionele landbouw niet vruchtbaar was aangezien het zijn eigen grondslagen ondermijnde en daarom niet op de lange termijn kon overleven. De boodschap die ik mee naar huis nam, was daarom niet per se positief, aangezien mijn ouders zich ook bezig hielden met de conventionele landbouw. Toen kwam ik tot de logische conclusie dat ik op zowel persoonlijk als professioneel niveau over moest stappen op biologisch.
Je hebt veel ervaring in de biologische landbouw, fairtrade en internationale ontwikkelingssamenwerking. Je bent onder andere werkzaam geweest bij Fairtrade International en de Zwitserse ontwikkelingsorganisatie Helvetas. Wat motiveert jou het meest?
Binnen de biologische sector praten we vaak over agronomie en methodes voor voedseltechnologieën. Maar ondanks alle noodzakelijke veranderingen moeten we niet vergeten dat deze veranderingen ook invloed hebben op mensen. Mensen met een geschiedenis, karakter, wensen en verwachtingen. Terwijl we methodes veranderen, veranderen we deze mensen ook. Gezondheid kan voor sommige mensen een goed startpunt zijn. We willen immers allemaal een gezond leven leiden. In mijn ontwikkelingswerk heb ik bijvoorbeeld veel 'voedingsstoffen-sensitieve landbouw' gezien. Deze methode wordt gebruikt om de bevolking van betere voeding met meer voedingsstoffen te voorzien. Dat deze voeding biologisch is, is voor de bevolking niet zo belangrijk. Het is het resultaat dat telt! We zien hetzelfde in verschillende landen in Europa: waar de focus ligt op eerlijke voordelen, vind je biologische producten.
Wat zijn je voornaamste doelen in je nieuwe functie?
De duurzame ontwikkelingsdoelen van de VN zijn de doelen die IFOAM - Organics International als richtlijn heeft. Deze doelen kijken op een nieuwe manier naar de biologische landbouw en vragen: "Welke bijdragen kan dit leveren aan het redden van de planeet? En hoe kunnen we deze bijdrages nog groter maken?" De biologische landbouw is geen doel op zich. Maar dat betekent niet dat het geen belangrijke rol speelt - het tegendeel is waar! De biologische landbouw zou een bron van inspiratie moeten zijn en een drijvende kracht voor een grote duurzaamheid in de hele agrarische sector. Een andere taak van de biologische landbouw is om continue verbeteringen door te voeren. Dat betekent dat de agrarische sector uiteindelijk hopelijk niet meer als probleem wordt gezien, maar als onderdeel van de oplossing.
Tijdens de BIOFACH 2019 zal de biologische sector samenkomen in Neurenberg om het concept van gezondheid, en voornamelijk gezondheidssystemen, in combinatie met biologisch te bespreken. IFOAM praat ook over 'positieve gezondheid': in hoeverre is biologisch een methode die bijdraagt aan de algehele gezondheid?
Een 'positieve gezondheid' betekent veel meer dan alleen de afwezigheid van ziekten. Een goede vergelijking voor deze aanpak is de systematische overweging van een biologisch teeltsysteem. In de breedste zin van het woord gaat het om ons welzijn, of ik in een gezonde omgeving leef (dus één zonder residu van bestrijdingsmiddelen), er gezond drinkwater beschikbaar is, of ik me thuis voel, en of ik aan het systeem deelneem en voel dat ik doe wat juist is. Het goede is dat biologisch kan helpen om vorm te geven aan deze aspecten, bijvoorbeeld door middel van door de gemeenschap gesteunde agrarische projecten en door het ontwikkelen van een positieve ervaring van erbij horen binnen een biologisch bedrijf. Het feit dat biologische producten ook minder reststoffen van bestrijdingsmiddelen bevatten en vaak van betere ingrediënten gemaakt worden, is natuurlijk een bonus!
Om nog even terug te komen op BIOFACH: wat is voor jou het belangrijkste bij dit evenement en waar kijk je vooral naar uit bij de volgende editie, die in februari 2019 plaatsvind?
BIOFACH is waar de biologische sector 'thuis komt'. Het is een professioneel evenement en tegelijkertijd hangt er een ontspannen atmosfeer, wat benadrukt wat zo goed is aan de sector. Ik kijk nu bijvoorbeeld al uit naar het zien van de nieuwste ontwikkelingen bij de Novelty stand. De informatie die gegeven wordt tijdens het Congres helpt me op up-to-date te blijven van de nieuwste ontwikkelingen en na de intensieve formele en informele discussies tijdens het evenement ben ik weer helemaal op de hoogte en kan ik er weer tegenaan!
Bron: BIOFACH