Terwijl er in veel van de boomgaarden in de Middellandse Zee momenteel droogte heerst, zijn Griekse telers blij met de snelle groei van hun citrus. Wat de weersomstandigheden betreft, was de zomer met voldoende regen en zonder extreme hitte tot nu toe ideaal: "We verwachten op dit moment een vroege en probleemloze citrusoogst met voldoende hoeveelheden en hoogwaardige biologische producten. Zelfs op de lange termijn kent de biologische teelt in Griekenland een aanzienlijke groei", zei het Zwitserse distributiebedrijf voor biologisch geteelde en fairtrade producten gebana AG.
Zoals verwacht zou het milde klimaat in de Griekse teeltgebieden een vroege oogst moeten bevorderen. De eerste biologische sinaasappels van Newhall zullen naar verwachting half november rijp worden, en de rassen Washington en Salustiana worden begin december verwacht. De regelmatige regens in Griekenland begunstigen ook de lokale teelt van clementines en kiwi, evenals de teelt van granaatappelen.
Over het algemeen neemt de biologische teelt in Griekenland toe, legt gebana AG uit. Dankzij de ondersteuning van EU-subsidies en de groeiende ervaring van lokale landbouwkundigen en telers kiezen steeds meer telers voor de teelt van biologische producten. De snelle groei van de biologische sector in binnen- en buitenland vormt een extra stimulans. Ondanks de gestage groei van de export belandt slechts een klein deel van de producten op dit moment in de West-Europese handel, waarbij het grootste deel van het fruit rechtstreeks naar de Balkan wordt geƫxporteerd.
De mate van automatisering en de transportkosten zijn bepalende factoren voor de prijsbepaling, waarbij de twee Italiaanse en Spaanse telers op dit moment nog steeds een voordeel hebben. "Op de lange termijn heeft Griekenland echter het grootste ontwikkelingspotentieel met het ideale klimaat, modernisering van de infrastructuur, uitbreiding van activiteiten en verhoging van de kwaliteitsnormen", zegt gebana AG.
Rassen
Hoewel de selectie van rassen in veel teeltgebieden gestaag toeneemt, is er in Griekenland nog steeds behoefte aan actie. Tot dusverre zijn er geen centrale kweekprogramma's en daarom zijn de lokale telers voornamelijk afhankelijk van individuele onderzoekers en particuliere instellingen. Momenteel worden veel nieuwe Clementines van de Nova-variƫteit geplant, omdat ze meestal robuuster zijn dan andere rassen. In de sinaasappelboomgaard wenden telers zich steeds meer tot Lanel Late, die in maart / april rijp is, waardoor de aanbodkloof tussen de rassen Washington en Valencia wordt opgevuld.
Het nadeel is echter dat de Lane Late relatief vorstgevoelig zijn en tijdens de vorstperiode in januari en februari aan de boom hangen. Bovendien zijn de meeste Griekse citrusplantages meer dan 50 jaar oud en worden ze vaak getroffen door het tristeza-virus. De citrusteelt ondergaat momenteel een ommekeer: de telers vervangen de sinaasappelbomen door citroenbomen of tristeza-resistente wortelstokken (Carrizo citrange, Citrumelo en Citrus volcamericana).
Bevordering van de Griekse landbouw
Het in Zwitserland gebaseerde gebana AG ondersteunt telers in verschillende teeltregio's met hun jarenlange knowhow op het gebied van kwaliteit, logistiek en handel en stelt hen in staat hun producten voor de eerste keer te exporteren - de eerste stap naar markttoegang. Samen met telers en en lokale verwerkers ontwikkelt het bedrijf duurzame en verkoopbare producten en verkoopt het deze online in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. Het Griekse ANYFION IKE is de productiepartner van gebana in Griekenland. Van groot belang voor het team zijn eerlijke omstandigheden voor telers en hun werknemers en de promotie van biologische landbouw in Griekenland.