Je krijgt deze pop-up te zien omdat dit de eerste keer is dat je onze site bezoekt. Krijg je deze melding altijd te zien dan heb je je cookies uitstaan en zullen die blijven verschijnen.
Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!
Je ziet deze popup omdat dit de eerste keer is dat u de site betreed. Als u dit bericht blijft krijgen zet dan alstublieft uw cookies aan
Drie nieuwe bestuursleden voorgesteld - afscheid Henk Gerbers
Fotoreportage: jaarbijeenkomst BioNederland in De Verspillingsfabriek
Tholen - De jaarbijeenkomst van BioNederland, Vereniging Biologische Producenten en Handel, vond gisteren (4 juni) plaats in De Verspillingsfabriek in Veghel. 's Morgens werd tijdens de ledenvergadering afscheid genomen van Henk Gerbers als bestuurslid van BioNederland. Hij zat al sinds 2009 in het bestuur en kreeg een oorkonde van waardering overhandigd. Tevens werden drie nieuwe bestuursleden voorgesteld. Dit zijn Pieter Dirven van de Smaakspecialist, Hein Wolff van Nautilus Organic en Bram Weijland van Bejo Zaden. Hiermee komt het aantal bestuursleden op 11, waarmee de achterban over de breedte bestuurlijk vertegenwoordigd is. "Ik zie het als een uitdaging om met deze 11 aan de slag te gaan", aldus BioNederland-voorzitter Jan Groen.
Linksboven: Allard Bakker (De Groene Weg), Jeroen Mustert (Wessanen Benelux) en Ellen de Kimpe (Ariza). Rechtsboven: Paul van Schijndel (Rhumveld Winter & Konijn) en Sascha de Lint (GreenAge). Linksonder: Jan Groen (voorzitter BioNederland).
Na de lunch stond de bijeenkomst volledig in het teken van voedselverspilling. Tussen diverse presentaties door kregen de aanwezigen een uitgebreide rondleiding door De Verspillingsfabriek. Na afloop was er tijdens een borrel gelegenheid tot netwerken.
BioNederland-voorzitter Jan Groen gaf in zijn welkomstwoord aan trots te zijn op het feit dat de vereniging volop in beweging is en dat het ledenaantal door stijgt. De afgelopen vijf maanden zijn er in totaal vier leden bij gekomen (Ter Heerdt, Caithlin Potatoes en Coroos Conserven), één daarvan besloot gisterenmiddag om zich aan te sluiten (Organic4all). Ook noemde hij de oprichting van de Bio Academy en de OPTA als belangrijke ontwikkelingen in het afgelopen jaar. En hij is tevreden over de samenwerking met Skal. "We gaan weer met frisse energie aan de slag en de organisatie staat open voor uitwisseling."
Rechtsonder: Max Vos (World Wide Food Trade) Henk Gerbers die afscheid nam als bestuurslid.
Daarna introduceerde Jan allereerst Bob Hutten, de man achter de gelijknamige culinaire dienstverlener en De Verspillingsfabriek. Bob gaf aan dat hij met zijn bedrijf 'van betekenis wil zijn'. "Qua producten hanteer ik de slogan 'It better be good'. Ik snap dan ook niet dat je spullen kunt verkopen waarvan je weet dat ze niet goed zijn of beter kunnen. Het draait voor mij om de unieke eerlijke meerwaarde van producten." De ondernemer vecht tegen twee dingen in het huidige economische systeem: verspilling van voedsel en verspilling van talent. Hij erkent dat De Verspillingsfabriek een flinke investering vergde. "Na 2,5 jaar zal de fabriek aan het eind van dit jaar break even bereiken."
Na een rondleiding door De Verspillingsfabriek ging Heike Axmann van WUR in haar presentatie in op het herkennen en voorkomen van voedselverliezen. De 'Project Leader Supply Chain management' liet zien hoe hoog de verspilling in de verschillende onderdelen van de agrarische sector ligt. Uit een grafiek bleek dat bijna de helft van groente/fruit weggegooid wordt. In Afrika, Zuidoost Azië en Latijns Amerika blijkt de bewaring na de oogst en de verwerking het grootste probleem en in het Westen is de consument een grote 'verspiller'. Verder ging ze in op manieren om voedselverspilling te voorkomen en gaf ze een stappenplan hoe hiermee aan de slag te gaan. Hierbij noemde ze een concreet voorbeeld uit de bio-branche: de acties met overschotten die Eosta en Udea samen georganiseerd hebben (paksoi en zoete bataat).
Chantal Engelen (Kromkommer).
Vervolgens vertelde Chantal Engelen van Kromkommer dat ze er met haar hoofd niet bij kan dat niemand zich druk lijkt te maken over voedselverspilling. De kwaliteitseisen van groente en fruit zijn volgens haar te veel gebaseerd op uniformiteit en perfectie. "Deze perceptie kunnen we veranderen. Krom is het nieuwe recht." Kromkommer verwerkt groenten die bij de boer al uitgesorteerd zijn in haar verschillende soepen. "Samen met Udea werken we aan de ontwikkeling van een biologische lijn. En we zijn bezig met een nieuwe productlijn, hierdoor is er ruimte voor nieuwe leveranciers."
De BioNederland-voorzitter bedankte de aanwezigen daarna voor de aandacht. "Wij zijn een biologische familie waarbinnen iedereen welkom is", benadrukte hij nog voorafgaand aan de netwerkborrel.