Toekomst Zaaien is een internationaal project dat in 2006 in Zwitserland is gestart. Sindsdien hebben tienduizenden burgers en boeren meegezaaid in ruim tien landen. Dit jaar gaat Stichting Demeter deze activiteit weer organiseren samen met Stichting Zaadgoed, de BD-Vereniging en andere partners. Het vindt plaats in de weekenden van oktober 2018, op circa 10 bio-dynamische boerderijen verspreid over Nederland. Bijvoorbeeld bij Doornik Natuurakkers boven Nijmegen, waar Louis Dolmans tientallen oude graanrassen teelt en selecteert, en op de Stadshoeve in Amsterdam-Noord. Alle locaties staan vanaf juli op www.toekomstzaaien.nl.
Een lange rij toekomstzaaiers staat klaar langs de rand van de akker van boerderij Overesch in Raalte, 2014 (Foto: Annelijn Steenbruggen).
Welke zaden zaaien we in de toekomst?
Naast verbinding creƫren heeft Toekomst Zaaien een hoger doel: want welke zaden kunnen we in de toekomst nog zaaien? Vier grote multinationals domineren de zaadhandel via patenten en uniforme, hybride rassen, die niet geschikt zijn voor zaadwinning door boeren zodat ze ieder jaar opnieuw zaad moeten kopen. Regionale rassen verdwijnen.Deze jonge zaaier kan er geen genoeg van krijgen op Doornik Natuurakkers boven Nijmegen, 2014 (Foto: Liesbeth Sluiter).
Diversiteit op akker en bord
Zaadgoed is eeuwenlang door boeren zelf veredeld en moet worden gezien als cultureel erfgoed. Het project Toekomst Zaaien betrekt burgers bij een vruchtbare landbouw en bij de bron daarvan: een grote diversiteit van zaden die vrij beschikbaar zijn. Meer diversiteit op de akker levert meer variatie in het winkelschap en meer variatie op het bord.Voor meer informatie: www.toekomstzaaien.nl