Tholen – De wilde ganzenpopulatie barst uit zijn voegen. Ex-vollegrondsgroenteteler Dirk-Jan Polak weet als geen ander welke schade de vogels kunnen aanrichten. Hij hing de schoffel aan de wilgen en nam het jachtgeweer ter hand. Het was daar waar zich de eerste contouren ontwaarde van wat zou uitgroeien tot Hollands Wild. Samen met mede-oprichter Jo Kloet geeft hij wilde ganzen uit de Nederlandse natuur een herkenbaar gezicht. "We hebben met onze keten dit jaar ongeveer 20.000 ganzen van voedselverspilling gered en tot duurzaam vlees verwerkt", zegt Dirk-Jan opgewekt.
Hollands Wild bestaat nu vier jaar en is uitgegroeid van enkele verkooppunten naar een landelijke dekking. Het initiatief heeft als doel wilde ganzen optimaal te benutten door er smaakvolle producten van te maken voor de bewuste en duurzame consument. Dirk-Jan maakt daarbij onderscheid tussen écht wild en kweekwild. "95 procent van al het wild dat in Nederland wordt verkocht, is geïmporteerd of komt van kweekfarms, dat weten maar weinigen."
Wilde ganzen veroorzaken jaarlijks voor tientallen miljoen euro's schade aan natuur en landbouw. In 2014 was de uitgekeerde schadevergoeding 16 miljoen euro, het jaar daarop 18 miljoen euro. "De werkelijke schade lag echter veel hoger", weet Dirk-Jan. Hollands Wild heeft om die reden een eigen jagersnetwerk opgebouwd om de biodiversiteit in balans te houden en verdere wildschade te voorkomen. Er wordt jaarrond op wilde ganzen gejaagd, met een piek tussen juni en oktober.
Hoewel de ganzen in het wild hebben geleefd, komt het vlees niet in aanmerking voor het bio-certificaat, zoals dat ook bij wilde vis het geval is, beaamt Dirk-Jan. "Dat is wel een worsteling, inderdaad." Storend vindt hij het overigens niet. "We leveren volop aan biologische winkels. Ze vinden het prachtig. Zelfs Kraaybeekerhof, het biodynamische epicentrum van Nederland, zet wilde gans binnen hun restaurant regelmatig op de kaart. Het vlees voldoet niet aan alle eisen om het biologisch te mogen noemen, omdat de omstandigheden waarin de ganzen leven niet gecontroleerd kunnen worden. Aan de andere kant weten onze afnemers dat het vlees aan de hoogste eisen voldoet. Het is de overtreffende trap van duurzaam vlees." Hij ligt er niet wakker van dat het biologische label ontbreekt. "De regels werken uiteindelijk toch belemmerend voor innovatie."
Dirk-Jan vertelt dat zelfs vegetariërs overstag gaan om een stukje vlees van Hollands Wild te proberen. "Veel van hen zijn vegetariër geworden uit onvrede met de bio-industrie. Van onze ganzen weten ze dat ze een prachtig bestaan hebben geleid met respect voor dier en milieu. Totdat ze door een hagelbui heen vliegen", grapt Dirk-Jan.
"In het drukbevolkte Nederland, met zijn enorm voedselrijke bodem en zijn diverse flora en fauna, is er geen mooiere methode denkbaar om de natuurlijke balans weer te herstellen. Een kniesoor die het etiket van Jägermeister heeft bestudeerd, maar in de luwte weet patroonheilige Hubertus het immer treffend te verwoorden", zegt de ex-vollegrondsgroenteteler:
"Das ist des Jägers Ehrenschild,
daß er beschützt und hegt sein Wild,
weidmännisch jagt, wie sich's gehört,
den Schöpfer im Geschöpfe ehrt."
(Vertaald in het Nederlands: Dat is de erezaak van de jager, dat hij beschermt en koestert zijn wild, als jager jaagt zoals het betaamt, en de Schepper in het schepsel eert.)
Het bedrijf uit Poortugaal is genomineerd voor de Innovatie Award 2017/2018. De prijs wordt uitgereikt aan ondernemers met een innovatief product, dienst of concept. De beoordeling houdt ook rekening met commercieel en financieel succes (het vermarkten van de innovatie) en visie. Stemmen kan tot 28 januari.
Voor meer informatie: www.hollandswild.info