In 2014 kreeg een groot, internationaal zaadbedrijf een volgens Bionext absurd patent op natuurlijke eigenschappen van wilde sojarassen. En dat was geen unicum. Grote zaadbedrijven claimden de afgelopen jaren vaker natuurlijke eigenschappen van groenten als 'uitvinding'. Afgelopen zomer is de patentwet aangepast. Bionext strijdt al acht jaar lang tegen patenten op natuurlijke eigenschappen van verschillende groenten. Nu de patentwet is aangepast, vindt Bionext het tijd om zoveel mogelijk groenten van verleende patenten "te bevrijden". Daarom is de ketenorganisatie in samenwerking met Triodos Foundation een crowdgivingscampagne gestart.
Bezwaren tegen sojapatent afgewezen
Bionext was 11 oktober aanwezig bij een hoorzitting in het Europees Octrooi Bureau (EOB) in Rijswijk. Deze vond plaats in de bezwaarprocedure tegen het patent van Monsanto op het selecteren van sojaplanten. Bionext beschouwt deze zaak als een testcase om na te gaan wat de nieuwe patentregels van het EOB in de praktijk waard zijn. De bezwaarcommissie van het EOB veegde de bezwaren tegen het verleende sojapatent echter van tafel.
Bionext voerde de bezwaarprocedure samen met partners uit de internationale coalitie No Patents on Seeds. "Deze uitspraak is heel teleurstellend. Hij maakt duidelijk dat het mogelijk blijft om klassieke veredelingsmethoden te patenteren. Deze uitspraak toont dat een patent op selectie van planten mogelijk blijft, terwijl op kruising en selectie geen patent kan worden verleend. Ook blijkt uit deze zaak dat het EOB nog geen hogere eisen stelt aan de inventiviteit van 'uitvindingen'", stelt Maaike Raaijmakers, projectleider bij Bionext.
Alle partners uit de coalitie laten het er niet bij zitten en gaan tegen deze uitspraak in beroep. Dit beroep kost 5.000 euro. Als het lukt om dit bedrag (of meer) samen op te halen, kunnen daarmee de volgende rechtszaken tegen patenten op paprika en broccoli bekostigd worden. Ook deze kosten 5.000 euro per zaak.