Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
4 november: creatief met pompoen tijdens Let's Gro

Actie voor verwaarding resterende 50.000 pukkelpompoenen

Het verhaal is inmiddels bekend: een hagelbui heeft 125.000 biologische pompoenen getransformeerd in pukkelpompoenen. De pukkels aan de buitenkant doen echter niet af aan de kwaliteit van de binnenkant. Toch kan de familie Luring de pompoenen niet via de reguliere kanalen kwijt.

 

Door acties van de Streekboer en supermarkt Poiesz zijn er inmiddels heel wat van deze pukkelpompoenen verkocht. Toch zijn er nog zo'n 50.000 van deze biologische buitenbeentjes over. Tijdens Let's Gro wordt opnieuw aandacht voor deze pompoenen gevraagd, om ervoor te zorgen dat de familie Luring in ieder geval haar kosten er weer uit krijgt.

Op zaterdag 4 november 2017 van 10:00 tot 16:00 uur willen Rineke Dijkinga (a la Rineke), Margriet Nieuwenhuis (Gasterij Natuurlijk Smeerling), Pauline Schueler (Synergon SW), Gert Noordhoff (De Graanrepubliek) en Reina Boels (Rein Advies) tijdens Let’s gro op het Waagpein (waste no waste factory) en in Nieuweschans ‘Proef de Graanrepubliek’ (Tour du boer) de Westerwoldse boeren een handje helpen met de verkoop van hun pompoenen.

Tijdens Let's Gro zijn er diverse activiteiten: een pukkelpompoen-proeverij, a la Rineke gesigneerde pukkelpompoenen, pukkelpompoen-creaties en een demo oliepersen uit pukkelpompoenpitten. De organisatie daagt restaurants en andere voedselverwerkers uit stad en omgeving uit om de pukkelpompoenen af te nemen en ze waar mogelijk te verwerken tot gezonde maaltijden. 

In Nieuweschans wordt bij 'Proef de Graanrepubliek' ('tour du boer') de 'a la Rineke' pukkelpompoensoep met naakte haver uitgedeeld door mensen van Synergon, vanuit de soepkeet van Synergon.

Een belangrijk thema voor het ommeland zijn korte voedselketens, waardoor de verwaarding van producten in de regio blijft. 

Publicatiedatum: