Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Standpunten Duitse partijen over bio-landbouw

Gisteren ging Duitsland naar de stembus om een nieuwe regering te kiezen. Hoewel de partij CDU/CSU wederom als grootste partij uit de strijd is gekomen, heeft de partij wel zetels moeten afstaan aan partijen als AfD.

Hoewel landbouw, tuinbouw en voeding niet op de voorgrond stonden in de verkiezingscampagnes, zijn er wel degelijk verschillen tussen de politieke partijen, die hun uitwerking kunnen hebben op de Europese agrarische verhoudingen en export. De Agrar Zeitung heeft de landbouwstandpunten van de kanshebbers op een rij gezet.



CDU/CSU

Het uitgangspunt van de Christendemocraten is de "veelzijdige, duurzame en competitieve, grondgebonden en extensieve landbouw waar boeren de hand in hebben." De diversiteit van familiebedrijven moet behouden worden. Conventionele en biologische landbouw zijn niet tegenstrijdig met elkaar en moeten beide doelgericht ondersteund worden.

SPD

De SPD is toegewijd aan de conventionele en biologische rurale landbouw. De Sociaaldemocraten willen een landbouw die zich richt op milieu- en natuurbehoud, de belangen van de consument en dierenwelzijn. Daarnaast moet deze eerlijke arbeidsvoorwaarden en een billijke beloning zeker stellen.

Bündnis 90/Die Grünen

De partij noemt als uitgangspunt voor hun landbouwpolitiek de biologische landbouw. Deze moet volgens hen in de komende 7 jaar met 1 miljard euro ondersteund worden. De momenteel dominerende vorm van landbouw bestempelt de partij als grootste "veroorzaker van natuurschade uit onze tijd."

Die Linke

Die Linke willen een sociaal rechtvaardige en biologische landbouw met focus op regionale productie, verwerking en afzet. Als leidend principe noemt de partij een op het algemeen welzijn georiënteerde landbouw, die op het internationale concept van voedselsoevereiniteit (democratisering voedselsysteem en betere verdeling) toegespitst is.

Freie Demokraten (FDP)

FDP vindt dat agrarisch ondernemers hun werk vakkundig moeten kunnen voortzetten op een wijze die zij zelf bepalen. Vooruitgang door prestatie moet volgens de FDP altijd mogelijk zijn. Digitale innovaties bieden grote kansen voor de landbouw.

Alternative für Deutschland (AfD)

Als uitgangspunt noemt de AfD de familiebedrijven en coöperaties. Deze moeten weer in de positie gebracht worden, dat zij met hun inkomen hun familie kunnen onderhouden en kunnen investeren in het voortbestaan van het bedrijf. Een wereldwijde daling van de prijs ten laste van milieu, mens en dier wordt afgewezen.

Bron: Agroberichten Buitenland
Publicatiedatum: