Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
WUR: Aziatische hoornaar binnen twee jaar in Nederland

“Zeker impact op bijenvolken, maar niet rampzalig”

Tholen – Wandelaars in Eindhoven werden maandagavond opgeschrikt door een zwerm agressieve hoornaars, ook wel bekend als paardenwesp of hoorntor. Zijn Aziatische 'broertje' dook in 2016 nog op in België, zo'n 40 kilometer van de Nederlandse grens. De WUR verwacht dat de Aziatische hoornaar binnen één à twee jaar ook Nederland zal aandoen. Met de gevolgen van dien voor Nederlandse bijenhouders. Hoe reëel is deze angst?

Komst zeker van invloed, maar niet rampzalig

De hoornaar vangt werksterbijen op vernuftige wijze uit de lucht. Hun nietsontziende kaken kunnen meerdere bijen tegelijk grijpen. "Gewone wespen vormen ook een bedreiging voor bijen, de hoornaar is alleen een paar maten groter en er dus beter op toegerust om te jagen", legt Eric van Oijen van Imkerij Het Groene Woud uit. De Europese hoornaar verschijnt regelmatig bij zijn bijenkasten. De (mogelijke) komst van de Aziatische hoornaar zal volgens hem zeker zijn sporen nalaten, maar niet van rampzalige proporties.


Bijen niet veilig voor Aziatische hoornaar.

"Een gezond bijenvolk is prima in staat om zijn naaste belagers te weerstaan. Op het moment dat volkeren zwakker worden, zijn ze daarentegen wel vatbaarder voor hun natuurlijke vijanden", vervolgt Eric. Het verdwijnen van leefomgeving en excessief gebruik van bestrijdingsmiddelen spreken niet bepaald in het voordeel van de bijen, al heeft dit meer gevolgen voor wilde bijen dan voor honingbijen, verwacht hij.

Voorzorgsmaatregelen nemen

Zodra de Aziatische hoornaar zijn intrede doet, is er weinig meer tegenin te brengen. "Je kunt alleen voorzorgsmaatregelen nemen dat hun impact verlaagt", aldus Kees van den Oord van Imkerij 't BijenOord. De gangbare imker legt uit dat de bijen momenteel worden ingewinterd. Voor de afgenomen honing krijgen de bijen suiker bijgevoerd. De zoete geur trekt insecten van allerlei pluimage aan, zo ook de wesp. "De grote gezonde kasten kunnen zich prima weren tegen de wesp. Voor de koninginneteelt zijn er echter ook kleine kastjes, die meer moeite hebben om zich te verdedigen. Zet deze bijenkasten daarom hooguit op een klein kiertje, zodat de wespen niet massaal naar binnen kunnen."

Mocht het probleem zich toch voordoen, dan kun je maar beter hopen op een strenge winter, vult Eric aan. "Of gericht bestrijden op plekken waar ze vervelend zijn, zoals nu in Eindhoven."

In het najaar verdwijnen de wespennesten weer en overwinteren de koninginnen.

Voor meer informatie:
Kees van den Oord: [email protected]
Eric van Oijen: [email protected]