Aardappelrooidag bio-boerderij De Boterbloem trekt jong en oud
"Met Carolus verzekerd van lekker veel grote fritesaardappelen"
Het loof van de Frieslander heeft al snel te lijden van Phytophtora, weet Trijntje uit ervaring. Met fors lagere opbrengsten tot gevolg. De resistente Carolus bood uitkomst: "Met deze stevige bonken zijn we verzekerd van lekker veel grote fritesaardappelen." Om dat te bewijzen werden de aardappelen onder toeziend oog van het toegesnelde publiek goed bruin gebakken. Voor liefhebbers was er ook aardappelsoep.
"Deze aardappel kun je tijdens het rooien aan het loof eruit trekken. Dat is leuker dan met een spitvork in een rug waar alleen nog maar wat dooie stengels zitten. De aarde is bovendien een stuk zachter gebleven. Dat maakt het de ideale aardappel om met de hand te rooien", vervolgt Trijntje. Dat viel in de smaak bij bezoekers die voor een euro de kilo zelf mochten rooien. "Jong geleerd, oud gedaan, zullen we maar zeggen. Het was aandoenlijk om te zien hoe kleine kindertjes hun ouders maanden morgen weer terug te gaan, 'omdat we nog lang niet klaar zijn!'"
De aardappelen vormen slechts een bescheiden productie: een paar ruggen van enkele honderden meters lang." Grotere volumes draait De Boterbloem van een omvangrijk aanbod andere vollegronds- en glasgroenten, waaronder courgette, komkommer, groene en gele pompoen, bosprei, rode biet en suikermaïs. Veel van deze producten zijn bestemd voor thuisverkoop. Daarbuiten teelt De Boterbloem op grote schaal spelt voor Agrifirm en kapucijners voor de biodynamische conserven van Machandel.
Voor meer informatie:
[email protected]
www.deboterbloemamsterdam.nl