Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Belgen halen magere voldoende voor hun bio-kennis

Een poosje terug daagde Vlaamse krant De Standaard haar lezers uit om hun vooroordelen over biologisch te testen. De lezer kreeg 10 stellingen voorgeschoteld die al dan niet klopten. Resultaat: een gemiddelde score van 6/10. Hieronder komen vijf stellingen aan bod.



'Er is geen controle of bio wel bio is'

Het goede nieuws is dat meer dan 80% van de deelnemers wist dat deze stelling niet klopt.
  • Klopt: 18,2%
  • Klopt niet: 81,8%
Voeding mag alleen als 'bio' of 'biologisch' verkocht worden als het aan precieze voorwaarden voldoet die in Europese wetten zijn vastgelegd: de lijst met toegelaten bestrijdingsmiddelen is sterk beperkt, er mag geen kunstmest gebruikt worden, er gelden strenge regels voor de huisvesting en het voeder van vee... Producenten krijgen jaarlijks controleurs over de vloer van een onafhankelijk certificeringsbureau, die alles nakijken. De controleurs houden daarbovenop jaarlijks een onaangekondigde steekproef bij de helft van de producenten.

'Het gebruik van antibiotica is verboden in de biologische veeteelt'
  • Klopt: 58,9%
  • Klopt niet: 41,1%
Dit klopt niet. Antibiotica worden veel minder gebruikt in bio maar zijn wel toegestaan in specifieke omstandigheden. Het gebruik is dus meer aan banden gelegd dan in de conventionele veeteelt. Dankzij een uitgekiende raskeuze, een gezonde voeding en andere preventieve maatregelen vermijden bioboeren dat hun dieren ziek worden. Daardoor kan het antibioticagebruik sterk beperkt worden. Bij problemen zullen bioboeren ook alternatieve pistes bewandelen, zoals fytotherapie of homeopathie. Toch is antibiotica soms nodig, bv. bij luchtwegproblemen, diarree (kalf), een uierontsteking of een verwonding.

'Bioboeren hebben doorgaans een betere winstmarge op hun product'
  • Klopt: 35,1%
  • Klopt niet: 64,9%
De meerderheid van de deelnemers denkt dus dat de winstmarge in bio niet zo denderend is, maar dat is niet het geval. Deze stelling klopt. Bioboeren hebben een betere onderhandelingspositie dan de meeste conventionele boeren, omdat de vraag naar bioproducten groot is in verhouding tot het aanbod. Supermarkten kunnen hen minder onder druk zetten om hun prijs te laten zakken. Bioboeren doen ook meer aan rechtstreekse verkoop dan gangbare boeren en zo kan je als boer nog beter je vraagprijs bepalen.

'Biologische landbouwproducten zijn nooit genetisch gemanipuleerd'
  • Klopt: 52,2%
  • Klopt niet: 47,8%
De meerderheid zit goed, maar bijna de helft denkt dus dat ggo's (genetisch gemodificeerd organisme) wél zijn toegelaten in bio. Maar ggo's zijn in biolandbouw strikt verboden, ook in veevoer. Ggo's staan haaks op de internationale biologische principes. Ze bieden in gangbaar geen garantie op een lager gebruik van chemische pesticiden en tasten de autonomie van de boer aan. Daarnaast woedt er nog steeds discussie over de vraag of ggo-producten volkomen veilig zijn voor consumptie.

In gangbare voeding zijn ggo's wel toegelaten; dat moet in principe ook op het etiket van het product vermeld staan. Alleen bij vleeswaren van dieren die gevoed zijn met ggo's hoeft dat niet. De teelt van ggo-gewassen is in de EU streng gelimiteerd: er is maar een beperkte lijst van ggo-gewassen toegelaten. Europa laat ook de invoer toe van een aantal ggo-gewassen (mais, koolzaad, soja, katoenzaad en suikerbiet) en verwerkte producten op basis van ggo-gewassen. 95 procent van de soja die in Europa wordt geïmporteerd als veevoer, is ggo-soja.

'Biologische appelen smaken vaak anders'

  • Klopt: 41,1%
  • Klopt niet: 58,9%
Dit klopt. Bioboeren telen vaak ander rassen appel die een betere weerstand bieden aan plagen en schimmels. Daardoor zijn er minder (biologische) bestrijdingsmiddelen nodig en gaat minder fruit verloren. Zo vind je in sommige supermarkten onder het biolabel topaz-appels, die wat zuurder smaken, of jonagored, elstar, santana en dergelijke.

Geïnteresseerden kunnen hier de quiz nog eens dunnetjes over doen.

Bron: Bio Mijn Natuur
Publicatiedatum: