Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

De Vegetarische Slager krijgt Agrofoodpluim

Vegetarisch eten betekent niet dat je de smaak en structuur van vlees zou hoeven missen, zo vond Jaap Korteweg. Hij ging samen met wetenschappers en innovatieve chef-koks op zoek naar een plantaardig alternatief. Nu gaan de hoogwaardige vleesvervangers van de Vegetarische Slager de hele wereld over.



Als negende generatie Brabantse boer is vegetariër worden niet direct de meest voor de hand liggende keuze. Door zijn ervaringen in het houden van vee en met de uitbraak van dierziektes zoals de varkenspest werd vleesliefhebber Jaap Korteweg vegetariër. Met de Vegetarische Slager heeft hij een heldere missie: vleesliefhebbers laten genieten van plantaardig vlees, en tegelijkertijd de bio-industrie overbodig maken en de ecologische voetafdruk verkleinen. "Winst maken is ondergeschikt aan deze droom", zegt Korteweg stellig. "Voor de vleesliefhebber is de smaak heel belangrijk, en dus richt de Vegetarische Slager zich op producten die qua smaakbeleving en textuur niet te onderscheiden is van een stukje vlees. En dat lukt: menig vleesliefhebber is al voor de gek gehouden."

Van Slager tot Fabriek

De provincie Noord-Brabant reikt de Vegetarische Slager de Agrofoodpluim van april uit voor hun innovatieve aanpak voor een duurzamere wereld én lekker verantwoord eten. Gedeputeerde Anne-Marie Spierings: "De Vegetarische Slager inspireert met lekkere producten die bovendien veel beter zijn voor mens en milieu. Jaap Korteweg zet zijn duurzame visie om in een bedrijf. Zo creëert hij banen en maakt hij onze wereld beter." De producten van de Vegetarische Slager zijn inmiddels in winkels door heel Nederland, maar ook in Europa en zelfs Zuid-Korea te vinden. Momenteel wordt gebouwd aan de Vegetarische Fabriek, waar producten op grotere schaal en verantwoorde wijze kunnen worden geproduceerd en die draait op zonne- en windenergie.

Uit een duurzame keten

"Wij gebruiken planten als hoogwaardige grondstoffen. Daarvan is veel minder nodig voor een hamburger dan wanneer je een hamburger van rundvlees maakt. Dat maakt ons verdienmodel wel iets anders, maar vooral heel erg duurzaam", licht Korteweg toe. "Dieren in de veehouderij worden nu overwegend gevoerd met bonen uit de VS en Zuid-Amerika. Omdat de Vegetarische Slager voor dezelfde hoeveelheid vlees maar een derde van de hoeveel bonen en granen nodig heeft, kan die vraag ook lokaal worden ingevuld worden, voor een eerlijke prijs." Dit biedt ook kansen voor Nederlandse akkerbouwers om gewassen zoals soja te gaan verbouwen.

Bron: Brabantse Agrofood 2020
Publicatiedatum: