Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Stichting Bio KI wil coöperatie oprichten

Sybrand Bouma is melkveehouder in Grou (Friesland) en zit in de boeren-initiatiefgroep Bio-KI. Net als voorgaande jaren stond de Stichting Biologisch Veeverbetering (Stichting Bio-KI) in de stand bij de Natuurweide op de beursvloer.
Sybrand Bouma: "Ik heb er beide dagen gestaan en veel mensen gesproken. Veel biologische melkveehouders willen wel praten over het fokbeleid van hun bedrijf. Hier probeert de Bio-KI een positieve bijdrage aan te leveren. "Door een nog op te richten coöperatie willen we nog beter aansluiten bij de wensen van de individuele biologische boer."



Reeds 30 aanmeldingen

Sybrand: "We hebben inmiddels dertig namen op papier die wel wat zien in de nieuwe coöperatie in oprichting. Dit is een grote respons, want het is de eerste keer dat we de nieuwe plannen mondeling toelichten. Eigenlijk alle praktiserende biologische boeren waarmee ik gesproken heb, konden zich vinden in de doelstellingen van de nieuwe coöperatie."

Brede doelstelling voor coöperatie in oprichting

Het doel is om de fokkerij voor het individuele bedrijf te verbeteren, maar ook om het indirecte gebruik van verboden fokkerijtechnieken buiten de deur te houden. Meer dan 70% van de gangbare rietjes zijn indirect afkomstig van Embryotransplantatie (dus met gebruik van hormonen en mogelijk dierenleed). Sinds de komst van Crispr-cas9 (techniek voor het wijzigen van DNA) is dit onderwerp actueler dan ooit.
Sybrand: "Zolang de Bio-KI nog niet aan alle wensen van de biologische melkveehouders kan voldoen, zullen we terug moeten kunnen vallen op hormoonvrije gangbare rietjes. Dit zou kunnen door het opstellen van een ET-vrije lijst". Tevens zou de nieuwe coöperatie een rol kunnen spelen bij het gebruik van stieren voor natuurlijke dekking. Dit kunnen stieren zijn die al gebruikt zijn voor spermawinning, maar zouden ook afkomstig kunnen zijn van collega biologische veehouders.

Gangbaar is heel wat anders dan biologisch

Er komt een enorme hoeveelheid informatie vanuit de gangbare fokkerij. De cijfers met hoge verwachtingswaarden komen uit gangbare bedrijfssituaties die weinig overeenkomen met de biologische bedrijfsvoering. Sybrand: "De onbetrouwbaarheid van deze cijfers zijn voor de biologische bedrijfsvoering dus eigenlijk heel groot." De Bio-KI werkt op een andere manier. Je kijkt naar de prestaties van meerdere generaties stiermoeders die zich al jaren op biologische bedrijven hebben bewezen, zonder dat er gebruik gemaakt wordt van antibiotica en andere hulpmiddelen.

Voor meer informatie:
Wytze Nauta
06-24284100
[email protected]
www.biologischefokkerij.nl
Publicatiedatum: