43% van omzet Spaanse biotomaten zijn cherrytomaten
De gegevens tonen aan dat tussen september 2015 en juli 2016 cherrytomaten het meest verkocht werden in januari met ongeveer 14 procent van de totale omzet, gevolgd door mei (12,1 procent) en april (12,0 procent). Qua prijzen bereikten cherrytomaten een hoogtepunt in september, met 1,95 euro per kilo, omdat de productie tijdens die maand het laagst was (slechts 0,9 procent van het totaal). De maanden maart en april, toen meer dan 10 procent van het totale volume werd geproduceerd, hadden daarna de hoogste prijzen met respectievelijk 1,62 euro en 1,57 euro per kilo.
Wanneer we kijken naar de vele verschillende subtypen biologische cherrytomaten zijn de losse cherrytomaten goed voor 42 procent van de totale verkoop en tros cherrytomaten goed voor 23 procent van het verkochte volume. Voor de peervormige cherrytomaten (1,47 euro per kilogram) werd de hoogste gemiddelde prijs geregistreerd tijdens het verkoopseizoen, gevolgd door de trostomaten (1,30 euro per kilogram) en tenslotte, de rode losse (1,17 euro per kilogram).
Het Andalusische onderzoek leverde ook een aantal details over het gedrag van deze subtypen op de internationale markt. In het geval van tros cherrytomaten verhinderde zowel de hoge productie als de sterke concurrentie uit Italië dat dit product hogere handelsvolumes bereikte. De peervormige kreeg te maken met twee tegenvallers: één tussen november en december en de ander in de voorlaatste week van het seizoen toen de prijs daalde naar 0,80 euro per kilogram.
Tot slot valt de jaarlijkse prijsontwikkeling negatief uit voor de tros cherrytomaat en de losse rode cherrytomaat met respectievelijk -10 procent en - 6 procent. De prijs van de peervormige cherrytomaat is stabiel gebleven dankzij de verkoop van een aantal smakelijke variëteiten, die de waarde van het product vergroten.
Bron: La Voz de Almería