In supermarkten was de groei het hoogst, met maar liefst 16 procent. De forse groei komt mede doordat supermarkten meer duurzamere producten in de schappen hebben gelegd, zodat hun klanten vaker voor een duurzaam alternatief kunnen kiezen. Ook in de professionele markt, zoals horeca, zorginstellingen en catering, zet de groei van de afgelopen jaren door met 10 procent. Dit blijkt uit de Monitor Duurzaam Voedsel 2015, waarover staatssecretaris Van Dam van Economische Zaken de Tweede Kamer vandaag heeft geïnformeerd.
Eieren en vis meest gewild
De grootste duurzame stijgers zijn eieren (+24 procent) en vis (+22 procent), respectievelijk 39 procent en 26 procent van de totale verkochte eieren en vis. Ook brood, granen, koek en gebak zitten in flink in de lift met een stijging van 22 procent, net als koffie en thee (+17 procent) en vlees (+19 procent). Duurzame dranken gaan niet mee in de opgaande lijn (-9 procent). Dit komt onder meer doordat de professionele markt in het algemeen minder dranken heeft geserveerd, met een extra daling in de omzetten van frisdranken en sappen met een keurmerk. De bestedingen aan producten met het keurmerk Biologisch zijn in 2015 met 10 procent gestegen. De onderzoekers schatten de totale besteding aan biologische producten, inclusief kanalen zoals biologische markten en boerderijwinkels, op ruim 1,3 miljard euro.Jaarlijkse monitor
De Monitor Duurzaam Voedsel wordt jaarlijks uitgevoerd door Wageningen Economic Research en is voor het eerst uitgebracht in 2011. In de monitor wordt uitgegaan van de omzet in de belangrijkste afzetkanalen van producten voorzien van een voor de consument herkenbaar keurmerk met onafhankelijke controle. Voor meer informatie, klik hier.
Bron: WUR