Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Bomen op boerengrond leggen veel CO2 vast

Bomen op landbouwgrond in de wereld leggen veel meer CO2 vast dan we tot nu toe aannemen. Dit concludeert een onderzoeksteam op basis van een studie waarover is gepubliceerd in Nature, meldt het vakblad Resource van Wageningen UR.

De landbouw zorgt voor circa 24 procent van het broeikaseffect in de wereld, blijkt uit cijfers van het klimaatpanel IPCC. Dat komt mede door de voortdurende afname van het tropisch regenwoud die wordt omgezet in landbouwgrond.

Foute aanname

Daarbij gaan de klimaatmodellen ervan uit dat de landbouwgronden niet of nauwelijks CO2 vastleggen. Dat blijkt een foute aanname. Zo'n 40 procent van de landbouwgrond in de wereld wordt voor meer dan 10 procent bedekt met bomen. Dit verhoogt de CO2-opname van landbouwgronden van 5 naar 20 ton koolstof per hectare. Dat is goed voor de opname van 0,75 gigaton CO2 per jaar.



Microklimaat

Bomen op landbouwgrond spelen tot dusverre geen rol in de klimaatadaptatieprogramma's van regeringen. De onderzoekers pleiten daar wel voor. Regeringen kunnen bijvoorbeeld inzetten op verbetering van het microklimaat van landbouwgronden met behulp van bomen.

Op die manier kunnen agrobosbouwsystemen de klimaatverandering temperen. Bovendien zijn 1,2 miljard mensen in vooral ontwikkelingslanden afhankelijk van dit type systemen voor hun voedselvoorziening.

Voor meer informatie: www.resource.wur.nl
Publicatiedatum: