Voor Demeter-telers is het gebruik van koper in aardappelen totaal verboden. Er is de afgelopen weken extra gecontroleerd, hierbij zijn geen overtredingen aan getroffen. Het draagvlak om geen koper te gebruiken onder Demeter-aardappeltelers blijkt groot en het afzien van koper is een bewuste keuze, ongeacht raskeuze.
Samenwerking in de keten voor resistente rassen krijgt nieuwe urgentie
Voor het imago van de biologische sector is het belangrijk dat de hele bio-sector het gebruik van koper als bestrijdingsmiddel afzweert. Dat kan alleen als er meer samenwerking komt in de keten. Albert Heijn heeft inmiddels aangegeven bio-aardappelen te laten onderzoeken op koper residuen en de aardappelen waarbij koper is ingezet te weren uit de schappen. Een begrijpelijke respons, maar belangrijker is dat handel en retailers met de boeren meewerken om nieuwe resistente rassen te introduceren. Er zijn al phytopthoraresistente rassen beschikbaar die dit jaar het verschil laten zien. Een seizoen als deze is een signaal aan de markt om nieuwe rassen te durven introduceren met een goed verhaal naar de consument. Demeter-aardappelen worden – zover ze niet worden geëxporteerd – tot dusver alleen via de schappen van biologische speciaalzaken, biologische abonnement systemen en huisverkoop verkocht.Visie Jozien Vos
Voorzitter van Demeter, Jozien Vos, zelf in familieverband Maatschap Vos ook actief in de aardappelteelt, geeft hieronder haar persoonlijke visie over het kopergebruik bij de aardappelteelt:Het is een natte zomer, te nat en de ziektedruk is hoog.
De spanningen stijgen, een oud middel -koper- wordt gebruikt in aardappelen. Dit heeft het landelijk nieuws bereikt en wat al langer sluipend was in de vervaging van normen en uitgangspunten lijdt nu tot schade aan het imago van bio. Het vertrouwen van de consument wordt op de proef gesteld.
In de bio-landbouw lonkt het koperspuiten, want dan groeit de aardappel iets langer, komen er meer kilo's en dat is goed voor de economie van het bedrijf. Korte termijn denken dus. Spuiten heeft de ziekte phytophtera niet uitgeroeid, integendeel steeds weer andere vormen steken de kop op.
Dit in een tijd waarin steeds meer –middelen- ook voor bio-boeren op de markt komen. Versterkers, aktiveerders, teeltadviseurs lopen ermee rond. Is verbouwen van voedsel het verzorgen van een patiënt geworden? Gezond voedsel!?
Het hoort bij een houding van alles in de hand willen houden,
Dat is een houding die biologisch-dynamisch boeren niet past.
Die gaat uit van respect voor de natuur en neemt dan ook vanzelfsprekend verantwoordelijkheid voor haar voortbestaan, duurzaamheid wordt dat wel genoemd.
Het gaat dan niet alleen om de kwaliteit van de producten, maar ook over de gezondheid en veerkracht van de bodem, het toekomstkapitaal van de boer. En over de omgeving, uiteindelijk gaat het over de toekomst van de aarde.
Ons merk Demeter draagt die toekomst in zich.
Richtlijnen die weloverwogen samengesteld zijn, staan daar borg voor en daarmee garanderen we een bijzondere kwaliteit, die respect voor het leven uitdrukt.
Jozien Vos, voorzitter Stichting Demeter
Voor eventuele vragen kunt u terecht bij Bert van Ruitenbeek via [email protected] of 06 20731016.